Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sucrose hydrolysis during the preparation of "dandelion honey"

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F20%3A10421006" target="_blank" >RIV/00216208:11310/20:10421006 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ZYUD-.Mmzi" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ZYUD-.Mmzi</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-020-02636-z" target="_blank" >10.1007/s00706-020-02636-z</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sucrose hydrolysis during the preparation of "dandelion honey"

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dandelion-flavored syrup, also known as &quot;dandelion honey&quot;, is prepared and used as a substitute for bee honey. One of the major differences between dandelion syrup and bee honey seems to be the carbohydrate composition, as bee honey consists mainly of glucose and fructose while pure sucrose is used for the preparation of dandelion syrup. In this study, we show that lemon juice, added during the preparation of dandelion syrup, catalyzes the acid hydrolysis of sucrose to glucose and fructose. We show the crucial role of pH, temperature, and boiling time on the carbohydrate composition of the prepared syrup. We conclude that when a sufficient amount of lemon juice is added and the mixture is heated for a sufficiently long time, the carbohydrate composition of the resulting dandelion syrup can mimic the carbohydrate composition of bee honey, i.e., it contains glucose and fructose with an insignificant amount of sucrose.

  • Název v anglickém jazyce

    Sucrose hydrolysis during the preparation of "dandelion honey"

  • Popis výsledku anglicky

    Dandelion-flavored syrup, also known as &quot;dandelion honey&quot;, is prepared and used as a substitute for bee honey. One of the major differences between dandelion syrup and bee honey seems to be the carbohydrate composition, as bee honey consists mainly of glucose and fructose while pure sucrose is used for the preparation of dandelion syrup. In this study, we show that lemon juice, added during the preparation of dandelion syrup, catalyzes the acid hydrolysis of sucrose to glucose and fructose. We show the crucial role of pH, temperature, and boiling time on the carbohydrate composition of the prepared syrup. We conclude that when a sufficient amount of lemon juice is added and the mixture is heated for a sufficiently long time, the carbohydrate composition of the resulting dandelion syrup can mimic the carbohydrate composition of bee honey, i.e., it contains glucose and fructose with an insignificant amount of sucrose.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Monatshefte für Chemie - Chemical Monthly

  • ISSN

    0026-9247

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    151

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1231-1234

  • Kód UT WoS článku

    000538947000002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85086154246