Separace sacharidů kontinuální SMB chromatografií (část 1.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925161" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925161 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2022/PDF/281-285.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2022/PDF/281-285.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Separace sacharidů kontinuální SMB chromatografií (část 1.)
Popis výsledku v původním jazyce
Ve snaze zlepšení efektivity chromatografického procesu se zavádí kontinuální kapalinová chromatografie, která je nedílnou součástí biotechnologických, biofarmaceutických a potravinářských výrob při purifikaci neboli separaci cílových látek. Toto prioritní postavení si získala díky své schopnosti izolovat sloučeniny s vysokými výtěžky, vysokou čistotou a za podmínek, které zachovávají jejich strukturu. V současné době se v průmyslu k separaci látek používají nejčastěji systémy s alespoň dvěma a více kolonami stejného typu, pracující v cyklickém režimu. Použití kontinuálního adsorpčního protiproudého procesu na více kolonách, jako náhrady za jakýkoliv krok vsádkového procesu, ukazuje výsledky s vyšší produktivitou a nižšími provozními a kapitálovými náklady a je vhodné pro všechny operace chromatografické jednotky.
Název v anglickém jazyce
Carbohydrate Separation Using Continuous SMB Chromatography (Part 1)
Popis výsledku anglicky
This article presents a literature review of works dealing with SMB chromatography. Trends and current applications of continuous SMB chromatography of carbohydrates are summarized. The procedure is particularly aimed at separation of mixtures of carbohydrates, mono- and oligosaccharides - glucose, fructose, galactose, mannose, sucrose, lactose and others, their isolation and purification as well as the production of fructose syrup.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
138
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
281-285
Kód UT WoS článku
000837952200017
EID výsledku v databázi Scopus
—