Využití impedanční spektroskopie pro sledování změn ve včelím medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F16%3A43902194" target="_blank" >RIV/60461373:22340/16:43902194 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/16:43902194
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití impedanční spektroskopie pro sledování změn ve včelím medu
Popis výsledku v původním jazyce
Med se těší velké oblibě na trhu nejen v České republice. Celosvětově se med řadí mezi nejvíce falšované produkty, jako například javorový sirup, olivový olej, ryby, ovocné šťávy a vína. Mezi nejčastějšími způsoby falšování medu je přídavek cukru (nejčastěji třtinový cukr), sirupu nebo jiné sofistikované metody k zamaskování původu. Měření impedančního spektra může být užitečné pro detekci některé běžné úpravy kvality medu, jako falšování cukrem (sacharóza, fruktóza, glukóza) nebo přídavkem vody. Tato metoda by mohla být použita při předběžné analýze (poskytuje komplexní fyzikálně-chemickou informaci o vzorku), než dojde k aplikaci klasických analytických metod.
Název v anglickém jazyce
Utilization impedance spectroscopy for monitoring changes in honey bee
Popis výsledku anglicky
Honey enjoys great popularity not only on the Czech food market. Honey is one of the most adulterate product, along with a products as maple syrup, olive oil, fish, juices and wine in the world. The most common methods of honey adulteration is addition of sugar (cane sugar), dilution with syrups or other sophisticated method to mask the origin. Impedance spectroscopy method can be useful to detect some common quality modifications as add with sugar (sucrose, fructose, glucose) or dilution with a water. This method could be used on a preliminary analysis (provides a comprehensive physical and chemical information of the sample) before there will be classical analytical methods use.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin - XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
244-247
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—