Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023843" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023843 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Falšování ovocných šťáv je celosvětově závažným problémem. Někteří výrobci falšují ovocné šťávy z koncentrátu nedeklarovaným přídavkem cukerných látek (např. škrobový hydrolyzát, třtinový nebo řepný invertní cukr, sirupy s vysokým obsahem fruktosy) z důvodu, aby zvýšili objem své produkce a snížili výrobní náklady. K odhalení tohoto typu falšování lze využít účinné a relativně jednoduché metody tzv. fingerprint oligosacharidů. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie s pulzní amperometrickou detekcí (HPAE-PAD) patří mezi jedny z nejužitečnějších technik pro stanovení těchto oligosacharidů. Pro experimentální měření byly vybrány komerčně dostupné cukerné sirupy, přídavek cukrů byl pak zjišťován na modelových ?nafalšovaných? vzorcích ovocných šťáv. Cílem práce byla optimalizace a ověření metody HPAE-PAD pro analýzu profilů oligosacharidů v různých cukerných materiálech používaných pro falšování. Dalším přínosem projektu by měly být dosažené podklady pro ověřenou metodu HPAE-PAD a databáze

  • Název v anglickém jazyce

    Verification of possibility to use fingerprint oligosaccharide analysis for detecting of undeclared or unauthorized sugar addition

  • Popis výsledku anglicky

    Fruit juice adulteration is a significant worldwide problem. Some producers adulterate fruit juices from concentrate by undeclared addition of sweetening products (starch hydrolysates, cane and beet invert sugar, high fructose syrups) to increase visiblequantities and reduce manufacturing costs. Fingerprint oligosaccharide analysis, which is effective and relatively simple, can be used to detect this type of adulteration. High-performance anion-exchange chromatography with pulsed amperometric detection(HPAE-PAD) is one of the most useful techniques for detection of these oligosaccharides. Some commercially available syrups were chosen for the experimental measurements, sugar addition was then detected on adulterated fruit juice samples prepared in the laboratory. Our goal was to optimize and validate the HPAE method for the analysis of oligosaccharides in various sugar substances used for adulteration. We intend to develop HPAE method and a database of the oligosaccharides in selecte

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku