Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023843" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023843 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření možnosti využití stanovení ?fingerprint? oligosacharidů pro detekci nedeklarovaného nebo nepovoleného přídavku cukrů
Popis výsledku v původním jazyce
Falšování ovocných šťáv je celosvětově závažným problémem. Někteří výrobci falšují ovocné šťávy z koncentrátu nedeklarovaným přídavkem cukerných látek (např. škrobový hydrolyzát, třtinový nebo řepný invertní cukr, sirupy s vysokým obsahem fruktosy) z důvodu, aby zvýšili objem své produkce a snížili výrobní náklady. K odhalení tohoto typu falšování lze využít účinné a relativně jednoduché metody tzv. fingerprint oligosacharidů. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie s pulzní amperometrickou detekcí (HPAE-PAD) patří mezi jedny z nejužitečnějších technik pro stanovení těchto oligosacharidů. Pro experimentální měření byly vybrány komerčně dostupné cukerné sirupy, přídavek cukrů byl pak zjišťován na modelových ?nafalšovaných? vzorcích ovocných šťáv. Cílem práce byla optimalizace a ověření metody HPAE-PAD pro analýzu profilů oligosacharidů v různých cukerných materiálech používaných pro falšování. Dalším přínosem projektu by měly být dosažené podklady pro ověřenou metodu HPAE-PAD a databáze
Název v anglickém jazyce
Verification of possibility to use fingerprint oligosaccharide analysis for detecting of undeclared or unauthorized sugar addition
Popis výsledku anglicky
Fruit juice adulteration is a significant worldwide problem. Some producers adulterate fruit juices from concentrate by undeclared addition of sweetening products (starch hydrolysates, cane and beet invert sugar, high fructose syrups) to increase visiblequantities and reduce manufacturing costs. Fingerprint oligosaccharide analysis, which is effective and relatively simple, can be used to detect this type of adulteration. High-performance anion-exchange chromatography with pulsed amperometric detection(HPAE-PAD) is one of the most useful techniques for detection of these oligosaccharides. Some commercially available syrups were chosen for the experimental measurements, sugar addition was then detected on adulterated fruit juice samples prepared in the laboratory. Our goal was to optimize and validate the HPAE method for the analysis of oligosaccharides in various sugar substances used for adulteration. We intend to develop HPAE method and a database of the oligosaccharides in selecte
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—