Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896525 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je hodnocení pravosti vybraných cukerných sirupů, a to stanovením minoritních sacharidů vysokoúčinnou aniontovou chromatografií s pulzně-amperometrickou detekcí (HPAE-PAD). Na základě obsahu minoritních sacharidů, lze určit pravost vybraných cukerných sirupů (tj. sacharosových a invertních). Metodika pomůže odhalit falšování vybraných cukerných sirupů, identifikovat nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.

  • Název v anglickém jazyce

    Proof of authenticity or selected sugar syrups by HPAE-PAD method

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of method is the evaluation of the authenticity of the selected sugar syrups, by determination of carbohydrate by high-performance anion exchange chromatography with pulsed-amperometric detection (HPAE-PAD). Based on the contents of minor carbohydrates the authenticity of the selected sugar syrups (i.e. sucrose and invert) should be evaluated. The methodology will help detect adulteration of selected sugar syrups, identify dishonest manufacturer, stabilize supplier-customer relationships and increase the competitiveness of Czech manufacturers.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    324_VSCHT/2/2013

  • Číslo předpisu

    SZPI 11/11/2013

  • Technické parametry

    osvědčení o uznání SZPI 11/11/2013

  • Ekonomické parametry

    Metodika obsahuje údaje získané výzkumnou a experimentální činností v rámci řešení projektu č. QI91B283 financovaného Ministerstvem zemědělství. Objem finančních prostředků věnovaných této konkrétní metodice je cca 200 tis. Kč; této částce odpovídá ekonomický přínos pro uživatele. 1) . Pokud by byla nepovoleným způsobem porušena autenticita sacharózového a invertního sirupu levnějšími sirupy, např. pouze na hladině 5 % (smyslově a běžným laboratorním testováním těžko odhalitelné), jedná se, (při předpokladu rozdílu v ceně těchto sirupů min. 1 kč/kg) přibližně o úspory 5 kč na 1 kg použitého sirupu. Vzhledem k masivnímu využívání těchto sirupů v nápojářském, konzervárenském a cukrovinkářském průmyslu lze usuzovat, že se může jednat o částky v miliónechkorun. 2) Zvýšení obratu poctivých výrobců cukerných sirupů plynoucí z jejich vyšší konkurenceschopnosti v porovnání s dovozovými produkty, jejichž cena může být leckdy neúměrně nízká z důvodu neautentičnosti těchto produktů.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy