Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896525 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Průkaz pravosti vybraných cukerných sirupů metodou HPAE-PAD
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je hodnocení pravosti vybraných cukerných sirupů, a to stanovením minoritních sacharidů vysokoúčinnou aniontovou chromatografií s pulzně-amperometrickou detekcí (HPAE-PAD). Na základě obsahu minoritních sacharidů, lze určit pravost vybraných cukerných sirupů (tj. sacharosových a invertních). Metodika pomůže odhalit falšování vybraných cukerných sirupů, identifikovat nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.
Název v anglickém jazyce
Proof of authenticity or selected sugar syrups by HPAE-PAD method
Popis výsledku anglicky
The aim of method is the evaluation of the authenticity of the selected sugar syrups, by determination of carbohydrate by high-performance anion exchange chromatography with pulsed-amperometric detection (HPAE-PAD). Based on the contents of minor carbohydrates the authenticity of the selected sugar syrups (i.e. sucrose and invert) should be evaluated. The methodology will help detect adulteration of selected sugar syrups, identify dishonest manufacturer, stabilize supplier-customer relationships and increase the competitiveness of Czech manufacturers.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
324_VSCHT/2/2013
Číslo předpisu
SZPI 11/11/2013
Technické parametry
osvědčení o uznání SZPI 11/11/2013
Ekonomické parametry
Metodika obsahuje údaje získané výzkumnou a experimentální činností v rámci řešení projektu č. QI91B283 financovaného Ministerstvem zemědělství. Objem finančních prostředků věnovaných této konkrétní metodice je cca 200 tis. Kč; této částce odpovídá ekonomický přínos pro uživatele. 1) . Pokud by byla nepovoleným způsobem porušena autenticita sacharózového a invertního sirupu levnějšími sirupy, např. pouze na hladině 5 % (smyslově a běžným laboratorním testováním těžko odhalitelné), jedná se, (při předpokladu rozdílu v ceně těchto sirupů min. 1 kč/kg) přibližně o úspory 5 kč na 1 kg použitého sirupu. Vzhledem k masivnímu využívání těchto sirupů v nápojářském, konzervárenském a cukrovinkářském průmyslu lze usuzovat, že se může jednat o částky v miliónechkorun. 2) Zvýšení obratu poctivých výrobců cukerných sirupů plynoucí z jejich vyšší konkurenceschopnosti v porovnání s dovozovými produkty, jejichž cena může být leckdy neúměrně nízká z důvodu neautentičnosti těchto produktů.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy