Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874516" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874516 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost
Popis výsledku v původním jazyce
Med je jednou z nejstarších potravin lidstva. Obsahuje celou řadu nutričně významných látek, uplatňujících se v podpoře a obnově zdraví. Je charakterizován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, do které dle platné legislativy nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky ani aditiva (Codex Alimentarius, 2011). V poslední době se med stává čím dál žádanější a nedostatkovější komoditou. Problémem nejsou pouze nevyhovující hodnoty fyzikálně-chemických parametrů, ale stále častější falšování medu. Spotřebitel často konzumuje zcela bezcennou náhražku, někdy však i nebezpečnou směs antibiotik, barviv a hydroxymethylfurfuralu (HMF) (Zábrodská a Vorlová, 2014). Dle dozorových orgánů je téměř polovina vzorků medu v obchodní síti ČR nějakým způsobem porušena. V České republice převládá falšování medu přidáním sacharidových sirupů, vyrobených zejména z bramborového, kukuřičného a pšeničného škrobu, dále sirupů invertovaných a vysokofruktózových. Dalším problémem je přikrmování včel takovýmito roztoky nebo krystalickou sacharózou (SZPI, 2016). Cílem práce bylo zjištění vlivu příměsi různých koncentrací sacharidových sirupů na jakost a zdravotní nezávadnost medu v průběhu půl roku skladování.
Název v anglickém jazyce
Influence adulteration of honey by sugar syrups on its quality and health safety
Popis výsledku anglicky
Honey is one of the oldest foods of mankind. It contains a number of nutritionally important substances, which are involved in the promotion and restoration of health. It is characterized as a natural food carbohydrate character, to which according to current legislation can not be added, with the exception of another type of honey, other substances or additives (Codex Alimentarius, 2011). Recently, the honey becomes increasingly in demand, and to decline commodity. The problem is not only unsatisfactory values of physico-chemical parameters, but increasingly frequent adulteration. Consumers often eat completely worthless substitute, but sometimes a dangerous mixture of antibiotics, dyes and hydroxymethylfurfural (HMF) (Zábrodská and Vorlová, 2014). According to the supervisory authorities is almost half of the samples of honey in stores Czech Republic somehow adulterated. In the Czech Republic prevails adulteration adding sugar syrups, made mainly from potato, corn and wheat starch, and further inverted high fructose syrup. Another problem is the feeding of bees with such solutions or crystalline sucrose (SZPI, 2016). The aim of the study was to determine the effect of different concentrations of dopants sugar syrups on the quality and health of honey during six months of storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference interní grantové agentury Sborník
ISBN
978-80-7305-783-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
152-155
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 12. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—