Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874516" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874516 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv porušení medu sacharidovými sirupy na jeho jakost a zdravotní nezávadnost

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med je jednou z nejstarších potravin lidstva. Obsahuje celou řadu nutričně významných látek, uplatňujících se v podpoře a obnově zdraví. Je charakterizován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, do které dle platné legislativy nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky ani aditiva (Codex Alimentarius, 2011). V poslední době se med stává čím dál žádanější a nedostatkovější komoditou. Problémem nejsou pouze nevyhovující hodnoty fyzikálně-chemických parametrů, ale stále častější falšování medu. Spotřebitel často konzumuje zcela bezcennou náhražku, někdy však i nebezpečnou směs antibiotik, barviv a hydroxymethylfurfuralu (HMF) (Zábrodská a Vorlová, 2014). Dle dozorových orgánů je téměř polovina vzorků medu v obchodní síti ČR nějakým způsobem porušena. V České republice převládá falšování medu přidáním sacharidových sirupů, vyrobených zejména z bramborového, kukuřičného a pšeničného škrobu, dále sirupů invertovaných a vysokofruktózových. Dalším problémem je přikrmování včel takovýmito roztoky nebo krystalickou sacharózou (SZPI, 2016). Cílem práce bylo zjištění vlivu příměsi různých koncentrací sacharidových sirupů na jakost a zdravotní nezávadnost medu v průběhu půl roku skladování.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence adulteration of honey by sugar syrups on its quality and health safety

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is one of the oldest foods of mankind. It contains a number of nutritionally important substances, which are involved in the promotion and restoration of health. It is characterized as a natural food carbohydrate character, to which according to current legislation can not be added, with the exception of another type of honey, other substances or additives (Codex Alimentarius, 2011). Recently, the honey becomes increasingly in demand, and to decline commodity. The problem is not only unsatisfactory values of physico-chemical parameters, but increasingly frequent adulteration. Consumers often eat completely worthless substitute, but sometimes a dangerous mixture of antibiotics, dyes and hydroxymethylfurfural (HMF) (Zábrodská and Vorlová, 2014). According to the supervisory authorities is almost half of the samples of honey in stores Czech Republic somehow adulterated. In the Czech Republic prevails adulteration adding sugar syrups, made mainly from potato, corn and wheat starch, and further inverted high fructose syrup. Another problem is the feeding of bees with such solutions or crystalline sucrose (SZPI, 2016). The aim of the study was to determine the effect of different concentrations of dopants sugar syrups on the quality and health of honey during six months of storage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konference interní grantové agentury Sborník

  • ISBN

    978-80-7305-783-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    152-155

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 12. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku