Vliv falšování medu invertním sirupem na aktivitu diastázy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880436" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880436 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv falšování medu invertním sirupem na aktivitu diastázy
Popis výsledku v původním jazyce
Diastáza je jediný enzym medu, který slouží jako závazný legislativní parametr při hodnocení kvality medu. Aktivita diastázy je variabilní parametr medu, jehož hodnota závisí na několika faktorech. Falšování medu nepovoleným přídavkem cukerných sirupů je uváděn jako jeden z faktorů, který má vliv na aktivitu diastázy. Analyzovány byly vzorky medů (n = 31) ze snůšek roku 2021, odebrány byli přímo od českých a slovenských včelařů. Pro stanovení aktivity diastázy byla použita metoda Phadebas. Stanovené aktivity diastázy (8,7 +- 0,42 DN po 47,1 +- 0,14 DN) poukazovaly na aktivitu diastázy jako parametr medu velmi variabilní. Ani u jedné z analyzovaných vzorků medů nebyla detekována aktivita diastázy pod legislativním limitem (8 DN) podle vyhlášky č. 76/2003 Sb., v platném znění. Záměrnou náhradou medu invertním sirupem v množství od 10 % do 50 %, byl zaznamenán pokles aktivity diastázy. Míra poklesu aktivity diastázy vlivem náhrady medu invertním sirupem nebyla vždy stejná (od 0,6 % po 70%), ale závisela na úrovni počáteční aktivity diastázy medu a množství přidaného invertního sirupu.
Název v anglickém jazyce
Effect of honey falsification with invert syrup on diastase activity
Popis výsledku anglicky
Among honey enzymes, only diastase activity serves as a legislative parameter assessing the quality of honey. Diastase activity is a variable parameter of honey, which depends on several factors. Falsification of honey by the addition of sugar syrups is reported to be one of the factors influencing diastase activity. Honey samples (n = 31) collected directly from Czech and Slovak beekeepers were analyzed, and the Phadebas method was used to determine diastase activity. The determined diastase activities (from 8.7 +- 0.42 DN to 47.1 +- 0.14 DN) indicated that diastase activity is a very variable parameter of honey. Diastase activity below the legislative limit (8 DN) according to Decree no. 76/2003 Coll. was not detected in any of the analyzed honey samples. By replacing honey with invert syrup in an amount from 10% to 50%, a decrease in diastase activity was detected. The rate of decrease in diastase activity due to honey falsification with invert syrup was not always the same (from 0.6% to 70%) but depended on the level of initial honey diastase activity and the amount of invert syrup added.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
408-418
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—