CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920629" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920629 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf" target="_blank" >https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorické a fyzikálně-chemické vlastnosti medu závisí na jeho geografickém a botanickém původu. Charakterizace českých medů je důležitá pro hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie je popsat autentické české medy (ze snůšky 2019) od místních včelařů. Pro všechny vzorky (n = 163) byly stanoveny tyto parametry (definované Vyhláškou č. 76/2003 Sb. a směrnicí Rady 2001/110 / ES): elektrická vodivost, aktivita diastázy, hydroxymethylfurfural, kyselost, obsah vody, obsah sacharózy, glukózy a fruktózy. Kromě těchto parametrů byl stanoven obsah dalších minoritních oligosacharidů: turanózy, maltózy, trehalózy, melibiózy, melecitózy, maltotriózy. Analýzy byly prováděny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med (Bogdanov, 2002). Většina vzorků (95 %) splňovala všechny legislativní parametry. Medy byly charakterizovány nízkým obsahem hydroxymethylfurfuralu (průměr 4,8 mg·kg-1), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,2 g·100 g-1) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 22,8 °DN). Naměřené hodnoty ukazují na dobrou kvalitu medů od českých včelařů.
Název v anglickém jazyce
CHARACTERISTIC PARAMETERS OF CZECH HONEY HARVESTED IN 2019
Popis výsledku anglicky
The sensory and physico-chemical properties of honey depend on its geographical and botanical origin. Characterization of Czech honeys is important for evaluation of unknown samples. The aim of the study is to describe authentic Czech honeys (harvested in 2019) from local beekeepers. In all samples (n=163) there were determined these parameters (defined by the Decree No. 76/2003 Coll. and Council Directive 2001/110/EC): electrical conductivity, diastase activity, hydroxymethylfurfural, acidity, water content, sucrose content and glucose and fructose content. In addition to these parameters, there was determined the content of other minor oligosaccharides: turanose, maltose, trehalose, melibiose, melecitose, maltotriose. The analyzes were performed in accordance with the Harmonized Methods for Honey (Bogdanov, 2002). Most of the samples (95 %) fulfilled all legislative parameters. Honeys were characterized by a low content of hydroxymethylfurfural (average 4.8 mg·kg-1), a low sucrose content (average 0.2 g·100 g-1) and a high diastase activity (average 22.8 °DN). The measured values indicate a good quality of honeys from Czech beekeepers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prác z XVII. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
112-117
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
26. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—