Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920629" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920629 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf" target="_blank" >https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ČESKÉHO MEDU ZE SNŮŠKY 2019

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Senzorické a fyzikálně-chemické vlastnosti medu závisí na jeho geografickém a botanickém původu. Charakterizace českých medů je důležitá pro hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie je popsat autentické české medy (ze snůšky 2019) od místních včelařů. Pro všechny vzorky (n = 163) byly stanoveny tyto parametry (definované Vyhláškou č. 76/2003 Sb. a směrnicí Rady 2001/110 / ES): elektrická vodivost, aktivita diastázy, hydroxymethylfurfural, kyselost, obsah vody, obsah sacharózy, glukózy a fruktózy. Kromě těchto parametrů byl stanoven obsah dalších minoritních oligosacharidů: turanózy, maltózy, trehalózy, melibiózy, melecitózy, maltotriózy. Analýzy byly prováděny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med (Bogdanov, 2002). Většina vzorků (95 %) splňovala všechny legislativní parametry. Medy byly charakterizovány nízkým obsahem hydroxymethylfurfuralu (průměr 4,8 mg·kg-1), nízkým obsahem sacharózy (průměr 0,2 g·100 g-1) a vysokou aktivitou diastázy (průměr 22,8 °DN). Naměřené hodnoty ukazují na dobrou kvalitu medů od českých včelařů.

  • Název v anglickém jazyce

    CHARACTERISTIC PARAMETERS OF CZECH HONEY HARVESTED IN 2019

  • Popis výsledku anglicky

    The sensory and physico-chemical properties of honey depend on its geographical and botanical origin. Characterization of Czech honeys is important for evaluation of unknown samples. The aim of the study is to describe authentic Czech honeys (harvested in 2019) from local beekeepers. In all samples (n=163) there were determined these parameters (defined by the Decree No. 76/2003 Coll. and Council Directive 2001/110/EC): electrical conductivity, diastase activity, hydroxymethylfurfural, acidity, water content, sucrose content and glucose and fructose content. In addition to these parameters, there was determined the content of other minor oligosaccharides: turanose, maltose, trehalose, melibiose, melecitose, maltotriose. The analyzes were performed in accordance with the Harmonized Methods for Honey (Bogdanov, 2002). Most of the samples (95 %) fulfilled all legislative parameters. Honeys were characterized by a low content of hydroxymethylfurfural (average 4.8 mg·kg-1), a low sucrose content (average 0.2 g·100 g-1) and a high diastase activity (average 22.8 °DN). The measured values indicate a good quality of honeys from Czech beekeepers.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prác z XVII. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online

  • ISBN

    978-80-552-2168-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    112-117

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    26. 3. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku