Charakteristické znaky českého medu ze snůšky 2019-2021
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923318" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923318 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristické znaky českého medu ze snůšky 2019-2021
Popis výsledku v původním jazyce
Fyzikálně-chemické vlastnosti medu jsou závislé na jeho geografickém a botanickém původu. Zjištění charakteristických znaků českých medů je důležité pro následné hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie bylo charakterizovat autentické české medy od místních včelařů ze snůšky 2019, 2020 a 2021. U všech vzorků (n=422) byly stanoveny parametry definované Vyhláškou 76/2003 Sb. a Směrnicí rady 2001/110/EC: elektrická vodivost, aktivita diastasy, hydroxymethylfurfural, kyselost a obsah vody. Vedle těchto parametrů byl u medů z roku 2019 a 2020 stanoven obsah sacharosy, glukosy, fruktosy a dalších minoritních oligosacharidů (turanosa, maltosa, trehalosa, melibiosa, melecitosa, maltotriosa). Analýzy byly provedeny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med.
Název v anglickém jazyce
Characteristic features of Czech honey from the clutch 2019-2021
Popis výsledku anglicky
The physico-chemical properties of honey depend on its geographical and botanical origin. Finding out the characteristic features of Czech honeys is important for the subsequent evaluation of unknown samples. The aim of the study was to characterize authentic Czech honeys from local beekeepers from the clutches of 2019, 2020 and 2021. For all samples (n = 422) the parameters defined by Decree 76/2003 Coll. and Council Directive 2001/110 / EC: electrical conductivity, diastase activity, hydroxymethylfurfural, acidity and water content. In addition to these parameters, the content of sucrose, glucose, fructose and other minor oligosaccharides (turanose, maltose, trehalose, melibiosa, melecitose, maltotriose) was determined for honeys from 2019 and 2020. The analyzes were performed in accordance with the Harmonized Methods for honey.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů