Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristické znaky českého medu ze snůšky 2019-2021

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923318" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923318 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristické znaky českého medu ze snůšky 2019-2021

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fyzikálně-chemické vlastnosti medu jsou závislé na jeho geografickém a botanickém původu. Zjištění charakteristických znaků českých medů je důležité pro následné hodnocení neznámých vzorků. Cílem studie bylo charakterizovat autentické české medy od místních včelařů ze snůšky 2019, 2020 a 2021. U všech vzorků (n=422) byly stanoveny parametry definované Vyhláškou 76/2003 Sb. a Směrnicí rady 2001/110/EC: elektrická vodivost, aktivita diastasy, hydroxymethylfurfural, kyselost a obsah vody. Vedle těchto parametrů byl u medů z roku 2019 a 2020 stanoven obsah sacharosy, glukosy, fruktosy a dalších minoritních oligosacharidů (turanosa, maltosa, trehalosa, melibiosa, melecitosa, maltotriosa). Analýzy byly provedeny v souladu s Harmonizovanými metodami pro med.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristic features of Czech honey from the clutch 2019-2021

  • Popis výsledku anglicky

    The physico-chemical properties of honey depend on its geographical and botanical origin. Finding out the characteristic features of Czech honeys is important for the subsequent evaluation of unknown samples. The aim of the study was to characterize authentic Czech honeys from local beekeepers from the clutches of 2019, 2020 and 2021. For all samples (n = 422) the parameters defined by Decree 76/2003 Coll. and Council Directive 2001/110 / EC: electrical conductivity, diastase activity, hydroxymethylfurfural, acidity and water content. In addition to these parameters, the content of sucrose, glucose, fructose and other minor oligosaccharides (turanose, maltose, trehalose, melibiosa, melecitose, maltotriose) was determined for honeys from 2019 and 2020. The analyzes were performed in accordance with the Harmonized Methods for honey.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů