Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití čísla poklesu pro hodnocení vybraných vlastností sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000979" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000979 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/dokumenty_cteni.pl?id=76214;dok=142180" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/dokumenty_cteni.pl?id=76214;dok=142180</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití čísla poklesu pro hodnocení vybraných vlastností sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2010 - 2012 byly provedeny mikrosladovací zkoušky odrůd sladovnického jarního ječmene Bojos, Kangoo a Sebastian. U zrna ječmene bylo stanoveno číslo poklesu podle metodiky pro pšenici. U sladu byly zjištěny hodnoty extraktu v sušině, relativníhoextraktu při 45 oC, diastatické mohutnosti, dosažitelného stupně prokvašení, friability a obsahu ?-glukanů. Ve sledovaném období proběhla tvorba zrna a zrání v příznivých podmínkách, které v obilkách ječmene nevyvolaly procesy se zvýšenou aktivitou ?-amylasy. Tato aktivita byla hodnocena stanovením čísla poklesu. Byly dosahovány hodnoty nad 300 sekund. To ukazuje na nízkou aktivitu ?-amylasy. Na výsledcích jakosti sladu se nemohly projevit důsledky zvýšené aktivity enzymů v době dozrávání. Ve sledovaném období byla zjištěna mírná záporná korelace čísla poklesu s diastatickou mohutností r= -0,42 a s friabilitou r= -0,36 a pozitivní závislost s obsahem ?-glukanů ve sladině r= 0,40.

  • Název v anglickém jazyce

    Use for evaluation falling number of selected features of malt

  • Popis výsledku anglicky

    n the years 2010 ? 2012 were tested varieties of malting barley Bojos, Kangoo and Sebastian. For barley grain falling number was determined according to the methodology for wheat. Quality indicators were malt ? extract in dry matter, relativ extract at 45 oC, diastatic power, final attenuation of wort, friability and content of ?-glucans. In the reporting period was the formation of grain maturation and in favorable conditions. In barley caryopses was low ?-amylase activity. This activity was assessed by determining the falling number. Were achieved values greater than 300 seconds. This indicates a low activity of ?-amylase. Malt quality was mostly good. The most varied content of ?-glucans. In the period a mild negative correlation falling number withdiastatic power r= -0.42 and friability r= -0.36 and positive correlation with the content of ?-glucans r= 0.40.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    130-136

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku