Využití čísla poklesu pro hodnocení vybraných vlastností sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000979" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000979 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/dokumenty_cteni.pl?id=76214;dok=142180" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/dokumenty_cteni.pl?id=76214;dok=142180</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití čísla poklesu pro hodnocení vybraných vlastností sladu
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2010 - 2012 byly provedeny mikrosladovací zkoušky odrůd sladovnického jarního ječmene Bojos, Kangoo a Sebastian. U zrna ječmene bylo stanoveno číslo poklesu podle metodiky pro pšenici. U sladu byly zjištěny hodnoty extraktu v sušině, relativníhoextraktu při 45 oC, diastatické mohutnosti, dosažitelného stupně prokvašení, friability a obsahu ?-glukanů. Ve sledovaném období proběhla tvorba zrna a zrání v příznivých podmínkách, které v obilkách ječmene nevyvolaly procesy se zvýšenou aktivitou ?-amylasy. Tato aktivita byla hodnocena stanovením čísla poklesu. Byly dosahovány hodnoty nad 300 sekund. To ukazuje na nízkou aktivitu ?-amylasy. Na výsledcích jakosti sladu se nemohly projevit důsledky zvýšené aktivity enzymů v době dozrávání. Ve sledovaném období byla zjištěna mírná záporná korelace čísla poklesu s diastatickou mohutností r= -0,42 a s friabilitou r= -0,36 a pozitivní závislost s obsahem ?-glukanů ve sladině r= 0,40.
Název v anglickém jazyce
Use for evaluation falling number of selected features of malt
Popis výsledku anglicky
n the years 2010 ? 2012 were tested varieties of malting barley Bojos, Kangoo and Sebastian. For barley grain falling number was determined according to the methodology for wheat. Quality indicators were malt ? extract in dry matter, relativ extract at 45 oC, diastatic power, final attenuation of wort, friability and content of ?-glucans. In the reporting period was the formation of grain maturation and in favorable conditions. In barley caryopses was low ?-amylase activity. This activity was assessed by determining the falling number. Were achieved values greater than 300 seconds. This indicates a low activity of ?-amylase. Malt quality was mostly good. The most varied content of ?-glucans. In the period a mild negative correlation falling number withdiastatic power r= -0.42 and friability r= -0.36 and positive correlation with the content of ?-glucans r= 0.40.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
130-136
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—