Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2013 v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230001013" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0001013 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2013 v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sklizeň probíhala za příznivých povětrnostních podmínek a zrno bylo sklizeno bez fyziologického a biologického poškození. Zrno ječmene má příznivý obsah bílkovin, průměrný obsah škrobu a příznivou klíčivost. Z příměsí sladařsky nevyužitelných se ve vzorcích ječmene v porovnání s rokem 2012 častěji vyskytovaly zlomky zrn, zrna tepelně poškozená (změny barvy) a zrna zelená, méně se vyskytovala zrna mechanicky, fyziologicky a biologicky poškozená. Z příměsí částečně sladařsky využitelných byl v porovnání srokem 2012 zaznamenán vyšší výskyt zrn bez pluch a zrn s osinou. U sladu byly zjištěny nižší hodnoty barvy sladiny a problémem ročníku je vysoký obsah ?-glukanů některých partií sladu, především z oblasti Moravy. Slad má příznivé kvalitativní parametrys nulovým gushingovým potenciálem a i při průměrném obsahu škrobu v zrnu ječmene, má slad příznivý obsah extraktu.Ječmenářská ročenka 2014, VÚPS, Praha, 2014, pp. 143-160, ISBN 978-80-86576-63-3.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting barley and malt from crop 2013 in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Harvest was carried out under unfavorable weather conditions and grain was harvested without physiological and biological damage. Barley grain has favorable protein content, average starch content and favorable germination capacity. Compared to 2012, ofadmixtures non-usable for malting grain fractions, thermally damaged grains (change of color) and green grains occurred more frequently in barley samples, while mechanically, physiologically and biologically damaged grains occurred less frequently. Of admixtures partly usable for malting, a higher occurrence of grains without hulls and grains with the awn was recorded than compared to 2012. In malt lower values of wort color were found, high content of ?-glucans of some malt lots, mainly from the Moravian region is a problem of the year. Malt has favorable quality parameters with zero gushing potential and also at average starch content in barley grain, malt has favorable extract content. Barley yearbook 2014, RIBM, Prague, 2014, pp. 14

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů