Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2014 v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001178" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001178 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2014 v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sklizeň, zvláště její druhá polovina, probíhala za nepříznivých povětrnostních podmínek. Zrno ječmene mělo průměrný obsah bílkovin a škrobu. V porovnání s rokem 2013 se v roce 2014 méně vyskytovala zrna tepelně poškozená, zrna zelená, zlomky zrn a zrna bez pluch. Naopak vyšší výskyt byl zjištěn u zrn mechanicky, fyziologicky a biologicky poškozených a také zrn se zahnědlou špičkou a s osinou. Slad měl příznivé kvalitativní parametry s nižšími hodnotami barvy sladiny a zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině. I přes nadprůměrnou sklizeň, je k dispozici omezené množství kvalitního zrna jarního ječmene, které by splňovalo všechny požadavky kladené na kvalitní surovinu pro výrobu sladu (optimální obsah bílkovin, zrno bez fyziologického a biologického poškození). Ječmenářská ročenka 2015, VÚPS, Praha, 2015, pp 137-146, ISBN 978-80-86576-67-1.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting barley and malt from crop 2014 in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Harvest, mainly its second half, was carried out under unfavorable weather conditions. Barley grain had average protein and starch contents. Compared to 2013, in 2014 fewer thermally damaged grains, green grains and grains without hulls occurred. On the contrary, a higher occurrence of mechanically, physiologically and biologically damaged grains and also grains with black tips and awns was recorded. Malt had favorable quality parameters with lower values of wort color and increased β-glucan content in wort. Despite the above average harvest, only a limited amount of good quality grain fulfilling all requirements for malt production (optimal protein content, grain without physiological and biological damage) is available. Barley Year Book 2015, RIBM, Prague, 2015, pp 137-146, ISBN 978-80-86576-67-1.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů