Nové odrůdy ječmene pro České pivo.Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230001049" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0001049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové odrůdy ječmene pro České pivo.Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška pro odbornou veřejnost.Konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu, Plzeň, 19.6.- 20.6. 2014, sborník z konference ISBN 978-80-7080-896-2. ?České pivo? rozšířilo v roce 2008 seznam potravin z České republiky, které získaly chráněné zeměpisné označení (CHZO). Jednou z hlavních surovin pro výrobu piva je ječmen a z něj vyrobený slad. Pro výrobu ?Českého piva? se používá světlý druh sladu, zvaný též ?plzeňský slad?, vyrobený z jarního dvouřadého ječmene. Odrůdy ječmene pro výrobu sladu jsou registrovány Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně a doporučeny Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a. s. v Praze (VÚPS) pro výrobu ?Českého piva?. Na základě údajů o kvalitě kongresní sladiny uvedené v žádostio chráněné zeměpisné označení doporučil již dříve VÚPS pro výrobu ?Českého piva? odrůdy Aksamit (CZE), Blaník (NLD), Bojos (CZE), Calgary (FRA), Malz (CZE), Radegast (CZE) a Tolar (CZE). V letech 2013 a 2014 ukončily registrační řízení a
Název v anglickém jazyce
New barley varieties for České pivo.Technology and evaluation of beverage industry products
Popis výsledku anglicky
Lecture. Conference of Technology and evaluation of beverage industry products, Pilsen, June 19 - 20, 2014, conference proceedings ISBN 978-80-7080-896-2. ?České pivo? rozšířilo v roce 2008 seznam potravin z České republiky, které získal In 2008 ?České pivo? (Czech Beer) enlarged the list of foodstuffs made in the Czech Republic that obtained the protected geographical indication (PGI). One of the main raw materials for brewing is barley and malt made from it. For the production of ?České pivo?, pale malt, also called Pilsner malt, made from two-row spring barley is used. The barley varieties for production of malt are registered by the Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture in Brno and recommended by the Research Institute of Brewing and Malting, Plc in Prague (RIBM) for the production of ?České pivo?. Based on the congress wort quality data given in the application for the protected geographical indication, the varieties Aksamit (CZ), Blaník (NL), Bojos (CZ), Ca
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů