Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of czech hops harvested in 2014 – Part I: Contents of α- and β-Bitter Acids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001093" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001093 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/4/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/4/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of czech hops harvested in 2014 – Part I: Contents of α- and β-Bitter Acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The contents of α- and β- bitter acids from hops harvested in the Czech Republic in 2014 have been evaluated. Samples originated from all growing areas – Žatec, Úštěk and Tršice (77.3%, 10.6% and 12.1% of the hop garden areas in the Czech Republic). The main varieties, Saaz (Žatecký poloraný červeňák, ŽPČ), Sládek, Premiant and Agnus were cultivated on 87.2%, 6.0%, 4.2% and 0.9% of the harvest areas respectively. Samples were analyzed in accordance with the Analytica EBC, method 7.7 (HPLC), all results are given in weight% in dry matter. The average value of α-bitter acids in the Saaz hops was 0.38% (9.2% rel.) and 0.66% (18,3% rel.) lower when compared to the year 2013 and to the average of the 21 years respectively. The content of β-bitter acids was 0.76% (16.0% rel.) higher when compared to the year 2013 and 0.37% (7.9% rel.) lower to the long-term average. The content of α-bitter acids in the Sládek hops was 0.37% (6.0% rel.) and 0.95% (14.0% rel.) lower when compared to the harvest in 2013 and to the average of the 11 years respectively. The content of α-bitter acids in the Premiant hops was in 1.13% (13.5% rel.) and 1.97% (21.4% rel.) lower when compared to the harvest in 2013 and to the average of the last 11 years. The content of α-bitter acids in the Agnus hops was 1.47% (13.2% rel.) and 1.74% (15.2% rel.) lower when compared to the harvest in 2013 and to average of last six years.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of czech hops harvested in 2014 – Part I: Contents of α- and β-Bitter Acids

  • Popis výsledku anglicky

    The contents of α- and β- bitter acids from hops harvested in the Czech Republic in 2014 have been evaluated. Samples originated from all growing areas – Žatec, Úštěk and Tršice (77.3%, 10.6% and 12.1% of the hop garden areas in the Czech Republic). The main varieties, Saaz (Žatecký poloraný červeňák, ŽPČ), Sládek, Premiant and Agnus were cultivated on 87.2%, 6.0%, 4.2% and 0.9% of the harvest areas respectively. Samples were analyzed in accordance with the Analytica EBC, method 7.7 (HPLC), all results are given in weight% in dry matter. The average value of α-bitter acids in the Saaz hops was 0.38% (9.2% rel.) and 0.66% (18,3% rel.) lower when compared to the year 2013 and to the average of the 21 years respectively. The content of β-bitter acids was 0.76% (16.0% rel.) higher when compared to the year 2013 and 0.37% (7.9% rel.) lower to the long-term average. The content of α-bitter acids in the Sládek hops was 0.37% (6.0% rel.) and 0.95% (14.0% rel.) lower when compared to the harvest in 2013 and to the average of the 11 years respectively. The content of α-bitter acids in the Premiant hops was in 1.13% (13.5% rel.) and 1.97% (21.4% rel.) lower when compared to the harvest in 2013 and to the average of the last 11 years. The content of α-bitter acids in the Agnus hops was 1.47% (13.2% rel.) and 1.74% (15.2% rel.) lower when compared to the harvest in 2013 and to average of last six years.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    106-113

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus