Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Study of energy-saving wort boiling systems for Czech beer production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001102" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001102 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/2/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/2/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Study of energy-saving wort boiling systems for Czech beer production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of a low-pressure and dynamic low-pressure wort boiling systems on a brewing process economy and quality of the Czech beer were studied in a pilot scale trial brews (200 L) of pale lager beer, that had been prepared in agreement with Protected Geographical Indication Czech beer. The process parameters of brews were designed to make conversion of hop ?-acids and thermal charge of wort in low-pressure and atmospheric wortboiling comparable. Despite the balance-reduced boiling time and equal iso-?-acids content in worts, low-pressure wort boiling systems showed increasing yield of iso-?-acids in beer in a series of atmospherics, dynamic low-pressure and low-pressure wort boiling. Conversely to that, head retention decreased in this order. Low-pressure boiling saved significant amount of time and energy (28% and 25%), but sensorial quality of produced beer was significantly different (evaluated as less pleasant), compared to the classical atmospheric boiling system. Beers prepa

  • Název v anglickém jazyce

    Study of energy-saving wort boiling systems for Czech beer production

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of a low-pressure and dynamic low-pressure wort boiling systems on a brewing process economy and quality of the Czech beer were studied in a pilot scale trial brews (200 L) of pale lager beer, that had been prepared in agreement with Protected Geographical Indication Czech beer. The process parameters of brews were designed to make conversion of hop ?-acids and thermal charge of wort in low-pressure and atmospheric wortboiling comparable. Despite the balance-reduced boiling time and equal iso-?-acids content in worts, low-pressure wort boiling systems showed increasing yield of iso-?-acids in beer in a series of atmospherics, dynamic low-pressure and low-pressure wort boiling. Conversely to that, head retention decreased in this order. Low-pressure boiling saved significant amount of time and energy (28% and 25%), but sensorial quality of produced beer was significantly different (evaluated as less pleasant), compared to the classical atmospheric boiling system. Beers prepa

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    26-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus