Sladovnická kvalita ječmene od A do Z
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001142" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnická kvalita ječmene od A do Z
Popis výsledku v původním jazyce
Sladování je komerční využití fyziologického procesu klíčení. Cílem sladování je regulace růstu embrya a tím omezení ztrát zkvasitelných cukrů za současné podpory tvorby především hydrolytických enzymů. Paradox mezi maximalizací rozluštění (modifikací) endospermu a omezení ztrát je technologickým problémem. V průběhu sladování dochází ke zkypření tvrdého endospermu obilky pomocí hydrolytických enzymů, což usnadní štěpení rezervních látek v průběhu rmutování. Znaky kvality popisují cytolytické, proteolytické a amylolytické rozluštění. Další znaky popisují senzorické vlastnosti sladiny (např. zákal sladiny, barvu sladiny). Přednáška, Sladařský polní den, Vraný, okr. Kladno, 18. 6. 2015.
Název v anglickém jazyce
Malting quality of barley from A to Z
Popis výsledku anglicky
The aim of malting is regulation of the embryo growth and thus limitation of losses of fermentable sugars with the simultaneous support of formation of mainly hydrolytic enzymes. Paradox between maximizing modifications of the endosperm and limitation of losses is a technological problem. During malting, hard endosperm of a caryopsis is loosened using hydrolytic enzymes which facilitates degradation of storage substances during mashing. Quality parameters describe cytolytic, proteolytic and amylolytic modification. Other parameters describe sensory properties of sweet wort (for example sweet wort haze, sweet wort color). Lecture, Malting field day, Vraný, district of Kladno, 18/06/2015
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů