Slad a sladovnictví, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/17:N0000107
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Slad a sladovnictví, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa.
Popis výsledku v původním jazyce
Slad a sladovnictví, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa. Sladování je komerční využití fyziologického procesu klíčení. Cílem sladování je regulace růstu embrya a tím omezení ztrát zkvasitelných cukrů za současné podpory tvorby především hydrolytických enzymů. Paradox mezi maximalizací rozluštění (modifikací) endospermu a omezení ztrát je technologickým problémem. V průběhu sladování dochází ke zkypření tvrdého endospermu obilky pomocí hydrolytických enzymů, což usnadní štěpení rezervních látek v průběhu rmutování. Výroba sladu – máčení – klíčení – hvozdění – odkličování. Klíčidla – humna, posuvné hromady, Saladinovy skříně, systém Laussmann a věžové sladovny. Znaky kvality popisují cytolytické, proteolytické a amylolytické rozluštění. Další znaky popisují senzorické vlastnosti sladiny (např. zákal sladiny, barvu sladiny). Chráněné zeměpisné označení „České pivo“. Přednáška v rámci předmětu: Hygiena a technologie nápojů, ovoce, zeleniny, suchých plodů, hub a výrobků z nich, studijní obor Bezpečnost a kvalita potravin, 1. ročník navazujícího magisterského programu, VFU Brno, 16. 10. 2018
Název v anglickém jazyce
Malt and malting, production technology, importance in human nutrition and food industry, legislation
Popis výsledku anglicky
Malt and malting, production technology, importance in human nutrition and food industry, legislation. Malting is a commercial use of the physiological germination process. The aim of malting is regulation of the embryo growth and thus limitation of losses of fermentable sugars with the simultaneous support of formation of mainly hydrolytic enzymes. Paradox between maximizing modifications of the endosperm and limitation of losses is a technological problem. During malting, hard endosperm of a caryopsis is loosened using hydrolytic enzymes which facilitates degradation of storage substances during mashing. Malt production– steeping – germination – kilning – degermination. Germinating apparatus – floor, traveling piece, Saladin’s boxes, Laussmann system and tower malt plants. Quality parameters describe cytolytic, proteolytic and amylolytic modification. Other parameters describe sensory properties of sweet wort (for example sweet wort haze, sweet wort color). Protected Geographical Indication “České pivo“/Czech Beer. Lecture within the course: Hygiene and technologies of beverages, fruit, vegetables, dry fruits, mushrooms and products made from them, field of study Food Safety and Quality, 1st year of continuing .master program, UVPS Brno, 16/10/2018.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů