Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of essential oils usable for fortification of food products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000065" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000065 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/16:43915442

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201605-0003_Analyza_rostlinnych_silic_vyuzitelnych_pro_fortifikaci_potravinarskych_vyrobku.php" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201605-0003_Analyza_rostlinnych_silic_vyuzitelnych_pro_fortifikaci_potravinarskych_vyrobku.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2016021" target="_blank" >10.18832/kp2016021</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of essential oils usable for fortification of food products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lavender (Lavandula angustifolia) and peppermint (Mentha piperita) are aromatic herbs with medicinal and spice properties. Essential oils belong to the most important substances contained in these plants. The amount and properties of the individual substances contained in the essential oils are decisive for their utilization in food industry where they are used besides others to enhance the flavor of food. Essential oils were extracted from dried flowers of lavender and dried leaves of peppermint by steam distillation. Relative representation of components contained in isolated essential oils was determined by the technique of gas chromatography-mass spectrometry. Essential oils from plants from the field experimental station in Žabčice and from plants purchased in stores were compared. Samples of essential oils from lavender grown in the field experimental station in Žabčice contained the highest amount of linalool (56.2–66.6%) and linalyl acetate (21.5–34.8%), samples of essential oils from lavender purchased in stores contained the highest amounts of linalool (24.4 – 31,0%), camphor (25,8 – 28,1%), eucalyptol (20,3–22,3%) and linalyl acetate (11.6–16.9%). The representation of the individual components in all peppermint essential oils samples was comparable. The highest contents of menthone (34.3–53.8%) and menthol (26.9 – 42.8%) were detected.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of essential oils usable for fortification of food products

  • Popis výsledku anglicky

    Lavender (Lavandula angustifolia) and peppermint (Mentha piperita) are aromatic herbs with medicinal and spice properties. Essential oils belong to the most important substances contained in these plants. The amount and properties of the individual substances contained in the essential oils are decisive for their utilization in food industry where they are used besides others to enhance the flavor of food. Essential oils were extracted from dried flowers of lavender and dried leaves of peppermint by steam distillation. Relative representation of components contained in isolated essential oils was determined by the technique of gas chromatography-mass spectrometry. Essential oils from plants from the field experimental station in Žabčice and from plants purchased in stores were compared. Samples of essential oils from lavender grown in the field experimental station in Žabčice contained the highest amount of linalool (56.2–66.6%) and linalyl acetate (21.5–34.8%), samples of essential oils from lavender purchased in stores contained the highest amounts of linalool (24.4 – 31,0%), camphor (25,8 – 28,1%), eucalyptol (20,3–22,3%) and linalyl acetate (11.6–16.9%). The representation of the individual components in all peppermint essential oils samples was comparable. The highest contents of menthone (34.3–53.8%) and menthol (26.9 – 42.8%) were detected.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    157–160

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus