Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928210" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928210 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je stálezelený polokeř původem ze Středomoří, který je dnes díky své nenáročnosti na pěstování rozšířen do celého světa. Silice levandule má typickou příjemnou vůni a díky svým obsahovým látkám (linalool a linalyl acetát) má řadu prospěšných vlastností, kterých se využívá nejen v kosmetice a aromaterapii, ale i v dalších oblastech medicíny a v potravinářství. Kromě silice obsahuje levandule další látky, jako jsou polyfenoly (flavonoidy), deriváty kumarinu, taniny a ve stopových množstvích steroly a triterpeny, které také mají biologicky aktivní účinky.

  • Název v anglickém jazyce

    Lavender -  presentation of a medicinal and aromatic plant

  • Popis výsledku anglicky

    Lavender (Lavandula angustifolia) is an evergreen subshrub from the Mediterranean, which is spread all over the world today thanks to its undemanding cultivation. Lavender essential oil has a typical pleasant smell and thanks to its components (linalool and linalyl acetate) it has a number of beneficial properties that are used not only in cosmetics and aromatherapy, but also in other areas of medicine and in the food industry. In addition to essential oil, lavender contains other substances such as polyphenols (flavonoids), coumarin derivatives, tannins and trace amounts of sterols and triterpenes, which also have bioactive effects.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    78

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    2-5

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus