Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928210" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928210 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny
Popis výsledku v původním jazyce
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je stálezelený polokeř původem ze Středomoří, který je dnes díky své nenáročnosti na pěstování rozšířen do celého světa. Silice levandule má typickou příjemnou vůni a díky svým obsahovým látkám (linalool a linalyl acetát) má řadu prospěšných vlastností, kterých se využívá nejen v kosmetice a aromaterapii, ale i v dalších oblastech medicíny a v potravinářství. Kromě silice obsahuje levandule další látky, jako jsou polyfenoly (flavonoidy), deriváty kumarinu, taniny a ve stopových množstvích steroly a triterpeny, které také mají biologicky aktivní účinky.
Název v anglickém jazyce
Lavender - presentation of a medicinal and aromatic plant
Popis výsledku anglicky
Lavender (Lavandula angustifolia) is an evergreen subshrub from the Mediterranean, which is spread all over the world today thanks to its undemanding cultivation. Lavender essential oil has a typical pleasant smell and thanks to its components (linalool and linalyl acetate) it has a number of beneficial properties that are used not only in cosmetics and aromatherapy, but also in other areas of medicine and in the food industry. In addition to essential oil, lavender contains other substances such as polyphenols (flavonoids), coumarin derivatives, tannins and trace amounts of sterols and triterpenes, which also have bioactive effects.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
2-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—