Optimization of determination of dimethyl sulfide in wort and beer
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000050" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/03/03.pdf" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/03/03.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201714" target="_blank" >10.18832/kp201714</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Optimization of determination of dimethyl sulfide in wort and beer
Popis výsledku v původním jazyce
Sulphur compounds present in barley, malt and beer are mostly non-volatile substances (amino acids, proteins, inorganic sulphates) from which volatile sensory active substances can be produced under certain conditions. The presence of these substances in beer can adversely affect its organoleptic properties. Dimethyl sulfide (DMS) is one of the most studied volatile sulphur compounds in beer; therefore a suitable analytical method for monitoring DMS content is necessary.The static headspace method coupled to gas chromatography with fl ame photometric detector (HS-GC-FPD) used for the determina-tion of DMS content in wort and beer was optimized and validated. Optimal yield of HS extraction was achieved after 30 minutes at 50 °C. DMS contents moved from 9.6 to 59.6 μg.l-1 in the analysed worts, from 6.1 to 34.9 μg.l-1 in beers.
Název v anglickém jazyce
Optimization of determination of dimethyl sulfide in wort and beer
Popis výsledku anglicky
Sulphur compounds present in barley, malt and beer are mostly non-volatile substances (amino acids, proteins, inorganic sulphates) from which volatile sensory active substances can be produced under certain conditions. The presence of these substances in beer can adversely affect its organoleptic properties. Dimethyl sulfide (DMS) is one of the most studied volatile sulphur compounds in beer; therefore a suitable analytical method for monitoring DMS content is necessary.The static headspace method coupled to gas chromatography with fl ame photometric detector (HS-GC-FPD) used for the determina-tion of DMS content in wort and beer was optimized and validated. Optimal yield of HS extraction was achieved after 30 minutes at 50 °C. DMS contents moved from 9.6 to 59.6 μg.l-1 in the analysed worts, from 6.1 to 34.9 μg.l-1 in beers.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
2570-8619
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
121–125
Kód UT WoS článku
000430984600003
EID výsledku v databázi Scopus
—