Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimization of determination of dimethyl sulfide in wort and beer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000050" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000050 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/03/03.pdf" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/03/03.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201714" target="_blank" >10.18832/kp201714</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Optimization of determination of dimethyl sulfide in wort and beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sulphur compounds present in barley, malt and beer are mostly non-volatile substances (amino acids, proteins, inorganic sulphates) from which volatile sensory active substances can be produced under certain conditions. The presence of these substances in beer can adversely affect its organoleptic properties. Dimethyl sulfide (DMS) is one of the most studied volatile sulphur compounds in beer; therefore a suitable analytical method for monitoring DMS content is necessary.The static headspace method coupled to gas chromatography with fl ame photometric detector (HS-GC-FPD) used for the determina-tion of DMS content in wort and beer was optimized and validated. Optimal yield of HS extraction was achieved after 30 minutes at 50 °C. DMS contents moved from 9.6 to 59.6 μg.l-1 in the analysed worts, from 6.1 to 34.9 μg.l-1 in beers.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimization of determination of dimethyl sulfide in wort and beer

  • Popis výsledku anglicky

    Sulphur compounds present in barley, malt and beer are mostly non-volatile substances (amino acids, proteins, inorganic sulphates) from which volatile sensory active substances can be produced under certain conditions. The presence of these substances in beer can adversely affect its organoleptic properties. Dimethyl sulfide (DMS) is one of the most studied volatile sulphur compounds in beer; therefore a suitable analytical method for monitoring DMS content is necessary.The static headspace method coupled to gas chromatography with fl ame photometric detector (HS-GC-FPD) used for the determina-tion of DMS content in wort and beer was optimized and validated. Optimal yield of HS extraction was achieved after 30 minutes at 50 °C. DMS contents moved from 9.6 to 59.6 μg.l-1 in the analysed worts, from 6.1 to 34.9 μg.l-1 in beers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    121–125

  • Kód UT WoS článku

    000430984600003

  • EID výsledku v databázi Scopus