Stanovení sirných aminokyselin v ječmeni, sladu a pivu jako N(O,S)-ethoxykarbonyl propyl ester derivátů metodou GC/MSD a GC/FPD
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000409" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000409 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení sirných aminokyselin v ječmeni, sladu a pivu jako N(O,S)-ethoxykarbonyl propyl ester derivátů metodou GC/MSD a GC/FPD
Popis výsledku v původním jazyce
Sirné aminokyseliny jsou přirozenou součástí ječmene, sladu i piva a jsou prekursory vzniku těkavých sirných látek, které mají nezanedbatelnou roli v senzorické jakosti piva. Tyto těkavé sirné látky mohou nepříznivě ovlivnit chuť piva i ve velmi nízkýchkoncentracích. Proto je nutno znát nejen obsah těchto prekursorů ale i možnosti jejich vzniku v průběhu technologie výroby piva. Ke stanovení sirných aminokyselin v ječmeni, sladu a pivu byla použita metoda plynové chromatografie. Před vlastní analýzou byly sirné aminokyseliny derivatizovány za vzniku těkavých N(O,S)-ethoxykarbonyl propyl esterů, které byly následně analyzovány metodou GC/ MSD a GC/ FPD.
Název v anglickém jazyce
Determination of sulphur-containing amino acids in barley, malt and beer as N(O,S)-ethoxycarbonyl propyl ester derivates with the GC/ MSD and GC/ FPD methods
Popis výsledku anglicky
Sulphur-containing amino acids are a natural part of barley, malt and beer and are precursors of the origin of volatile sulphur substances which play a considerable role in sensorial beer quality. These volatile sulphur substances can unfavourably affecttaste of beer even in very low concentrations. Therefore, it is necessary to know not only content of these precursors but also possibilities of their origin during beer production technology. The method of gas chromatography was used to determine sulphur-containing amino acids in barley, malt and beer. Before the analysis, sulphur-containing amino acids were derivated and volatile N(O,S)-ethoxycarbonyl propyl esters which formed, were subsequently analyzed using the GC/ MSD and GC/ FPD methods.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
13th International Symposium on Separation Scieces 13th AACI
ISBN
978-80-227-2698-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovak University of Technology Bratislava
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
27. 6. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—