Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Study of the technological properties of the historical barley variety Proskovcuv hanacky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000014" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000014 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/04/03.pdf" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/04/03.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201822" target="_blank" >10.18832/kp201822</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Study of the technological properties of the historical barley variety Proskovcuv hanacky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Breweries currently face challenges in the development of new products such as “beer with a story”. The historical variety of barley Proskovcuv hanacky belongs among the famous and undoubtedly important varieties of Czech malting barley. For its excellent qualities, this variety has been widely used in breeding and today it is the basis of the pedigree of many modern European varieties. The aim of this work was to describe the technological, analytical and sensory properties of malt and beer made of this variety and to evaluate its potential for current beer production. Pilsner-type malt made in a fl oor malt house was characterized by high protein content (13.9%) and very low cytolytic, proteolytic and amylolytic modifi cation. Beer was made from the malt in two small reweries using a two-mash decoction process and Saaz hops. The beers were lowly fermented (apparent attenuation 67 and 69%) and had a high content of dextrins, beta-glucans, arabinoxylans and olyphenols. Sensory evaluation of the beers was similar to current conventional lager-type beers. The study has shown that Proskovcuv hanacky barley, together with traditional malting and brewing technology, could represent, for example, an interesting diversifi cation of the range within the limited productions of smaller breweries.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of the technological properties of the historical barley variety Proskovcuv hanacky

  • Popis výsledku anglicky

    Breweries currently face challenges in the development of new products such as “beer with a story”. The historical variety of barley Proskovcuv hanacky belongs among the famous and undoubtedly important varieties of Czech malting barley. For its excellent qualities, this variety has been widely used in breeding and today it is the basis of the pedigree of many modern European varieties. The aim of this work was to describe the technological, analytical and sensory properties of malt and beer made of this variety and to evaluate its potential for current beer production. Pilsner-type malt made in a fl oor malt house was characterized by high protein content (13.9%) and very low cytolytic, proteolytic and amylolytic modifi cation. Beer was made from the malt in two small reweries using a two-mash decoction process and Saaz hops. The beers were lowly fermented (apparent attenuation 67 and 69%) and had a high content of dextrins, beta-glucans, arabinoxylans and olyphenols. Sensory evaluation of the beers was similar to current conventional lager-type beers. The study has shown that Proskovcuv hanacky barley, together with traditional malting and brewing technology, could represent, for example, an interesting diversifi cation of the range within the limited productions of smaller breweries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    167-172

  • Kód UT WoS článku

    000441810800003

  • EID výsledku v databázi Scopus