Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Old but still good - Comparison of malting and brewing characteristics of current and historical malting barley varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000009" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/274" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/274</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2022.68.663" target="_blank" >10.18832/kp2022.68.663</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Old but still good - Comparison of malting and brewing characteristics of current and historical malting barley varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Historical Czech malting barley varieties ChlumeckATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE, StupickATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE staroceskATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE, OpavskATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE Kneifel, and Diamant were tested in pilot malting and brewing tests (50 L) of 12% pale lager and compared with five Czech barley varieties recommended for the production of the beer with the protected geographical indication 'Ceske pivo'. The grain yield of the historical varieties (6.00-7.83 t/ha) was lower compared to the current varieties (8.23-9.39 t/ha). The malts from the historical varieties had high nitrogen content (12.45-13.89%), and low extract (75.2-78.6%), proteolytic (Kolbach index 37.4-40.9%) and cytolytic modification (friability 46.2-57.7%) was also low. Apart from lower extract yield and lower beer filtration rate, the experimental malts from the historical varieties were well processable in the pilot brewery. The sensory quality of the beers was very good (overall impression 3.3-3.8 points), fully comparable to beers made from malts from current barley varieties (3.4-3.9 points). Cluster analysis clearly differentiated the sensory profile of beers of historical and current barley varieties. The historical malting barley varieties under study may find their use mainly in the production of regional microbreweries.

  • Název v anglickém jazyce

    Old but still good - Comparison of malting and brewing characteristics of current and historical malting barley varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Historical Czech malting barley varieties ChlumeckATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE, StupickATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE staroceskATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE, OpavskATIN SMALL LETTER Y WITH ACUTE Kneifel, and Diamant were tested in pilot malting and brewing tests (50 L) of 12% pale lager and compared with five Czech barley varieties recommended for the production of the beer with the protected geographical indication 'Ceske pivo'. The grain yield of the historical varieties (6.00-7.83 t/ha) was lower compared to the current varieties (8.23-9.39 t/ha). The malts from the historical varieties had high nitrogen content (12.45-13.89%), and low extract (75.2-78.6%), proteolytic (Kolbach index 37.4-40.9%) and cytolytic modification (friability 46.2-57.7%) was also low. Apart from lower extract yield and lower beer filtration rate, the experimental malts from the historical varieties were well processable in the pilot brewery. The sensory quality of the beers was very good (overall impression 3.3-3.8 points), fully comparable to beers made from malts from current barley varieties (3.4-3.9 points). Cluster analysis clearly differentiated the sensory profile of beers of historical and current barley varieties. The historical malting barley varieties under study may find their use mainly in the production of regional microbreweries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasny Prumysl

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    662-673

  • Kód UT WoS článku

    000904608600001

  • EID výsledku v databázi Scopus