Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtration of beer - A review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000037" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000037 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/04/04.pdf" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/04/04.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201823" target="_blank" >10.18832/kp201823</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Filtration of beer - A review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This review deals with beer filtration, which is an important part of today´s brewing technology. It describes the historical development of this separation technique, explains the basic definitions, methods of filtration using different filter materials, and specifies the haze particles of beer according to their size and physico-chemical properties. In addition to a general overview, it provides a summary of recent findings on the mechanism of filter fouling by yeast, colloidal particles, and macromolecules such as proteins or carbohydrates. Particular attention is paid to the influence of beta glucans, whose molecular weight, or their interactions with other beer components are more important than the total concentration. The review also contains information on ways to improve filtration efficiency, introduces new filter materials, and compares two of the most used filtration systems powder filtration and membrane filtration in terms of sustainability and ecology.

  • Název v anglickém jazyce

    Filtration of beer - A review

  • Popis výsledku anglicky

    This review deals with beer filtration, which is an important part of today´s brewing technology. It describes the historical development of this separation technique, explains the basic definitions, methods of filtration using different filter materials, and specifies the haze particles of beer according to their size and physico-chemical properties. In addition to a general overview, it provides a summary of recent findings on the mechanism of filter fouling by yeast, colloidal particles, and macromolecules such as proteins or carbohydrates. Particular attention is paid to the influence of beta glucans, whose molecular weight, or their interactions with other beer components are more important than the total concentration. The review also contains information on ways to improve filtration efficiency, introduces new filter materials, and compares two of the most used filtration systems powder filtration and membrane filtration in terms of sustainability and ecology.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný Průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    173-184

  • Kód UT WoS článku

    000441810800004

  • EID výsledku v databázi Scopus