Filtrovatelnost Českého piva CHZO na membránových filtrech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000014" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000014 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Filtrovatelnost Českého piva CHZO na membránových filtrech
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem studie bylo porovnat filtrovatelnost piv vyrobených v poloprovozním měřítku v souladu s požadavky CHZO České pivo a piv vyrobených intenzifikovaným infuzním postupem používaným zahraničními pivovary (s výraznou surogací) na membránovém filtru. Protože by při filtraci přes membránu došlo k jejímu rychlému zanesení, byla membránové filtraci předřazena filtrace desková. Desková, tak membránová filtrace piva ležáku českého typu ve srovnání s typem zahraničním mnohem pomaleji při velkém tlakovém nárůstu. Kromě těchto zjištěných fyzikálních parametrů byly provedeny chemické rozbory obou typů piv před filtrací a po filtraci na deskovém a membránovém filtru a konečně byly chemicky analyzovány látky zachycené na povrchu použitých membrán. Bylo zjištěno, že významný negativní vliv na filtraci mají zejména vysokomolekulární bílkoviny s molekulovou hmotností vyšší jak 5 000 MH a částečně i polyfenolové látky, se kterými tvoří zákalotvorné komplexy. Nelze podcenit ani vliv vyšších a zejména nižších mastných kyselin, které se pravděpodobně sorbují na povrch membrány nebo některé z látek zachycených na membráně a interagují pak s dalšími látkami, což v důsledku zhoršuje průchodnost membrány.
Název v anglickém jazyce
Filterability of Czech beer PGI at membrane filters
Popis výsledku anglicky
The main objective of the study was to compare the filterability of the beers produced on a pilot scale in accordance with the requirements of the PGI Czech beer and beers produced intensified infusion procedure used by foreign brewers (with the notable surogation) membrane filter. Because the filtering through the membrane could quickly clogging the membrane filtration upstream filtration plate. The plate and membrane filtration of Czech lager beer is much slower compared to the foreign type at a high pressure increase.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
22-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—