Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtrovatelnost Českého piva CHZO na membránových filtrech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000014" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000014 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Filtrovatelnost Českého piva CHZO na membránových filtrech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem studie bylo porovnat filtrovatelnost piv vyrobených v poloprovozním měřítku v souladu s požadavky CHZO České pivo a piv vyrobených intenzifikovaným infuzním postupem používaným zahraničními pivovary (s výraznou surogací) na membránovém filtru. Protože by při filtraci přes membránu došlo k jejímu rychlému zanesení, byla membránové filtraci předřazena filtrace desková. Desková, tak membránová filtrace piva ležáku českého typu ve srovnání s typem zahraničním mnohem pomaleji při velkém tlakovém nárůstu. Kromě těchto zjištěných fyzikálních parametrů byly provedeny chemické rozbory obou typů piv před filtrací a po filtraci na deskovém a membránovém filtru a konečně byly chemicky analyzovány látky zachycené na povrchu použitých membrán. Bylo zjištěno, že významný negativní vliv na filtraci mají zejména vysokomolekulární bílkoviny s molekulovou hmotností vyšší jak 5 000 MH a částečně i polyfenolové látky, se kterými tvoří zákalotvorné komplexy. Nelze podcenit ani vliv vyšších a zejména nižších mastných kyselin, které se pravděpodobně sorbují na povrch membrány nebo některé z látek zachycených na membráně a interagují pak s dalšími látkami, což v důsledku zhoršuje průchodnost membrány.

  • Název v anglickém jazyce

    Filterability of Czech beer PGI at membrane filters

  • Popis výsledku anglicky

    The main objective of the study was to compare the filterability of the beers produced on a pilot scale in accordance with the requirements of the PGI Czech beer and beers produced intensified infusion procedure used by foreign brewers (with the notable surogation) membrane filter. Because the filtering through the membrane could quickly clogging the membrane filtration upstream filtration plate. The plate and membrane filtration of Czech lager beer is much slower compared to the foreign type at a high pressure increase.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    22-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus