Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genetiky na senzorické vnímání

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000040" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000040 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genetiky na senzorické vnímání

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Legislativní seminář v Želivi, 16.-.17.5. 2018 pro průmyslové partnery. Přednáška je věnována problematice genetické rozmanitosti a jejímu vlivu na vnímání různých chutí a vůní. V poslední době vychází najevo, že genetika ovlivňuje senzorické vnímání v mnohem větší míře, než se dosud předpokládalo. Existuje představa, že lidé vnímají různé vůně převážně stejně, ale ve skutečnosti existují mezi lidmi velké rozdíly. Někteří lidé jsou anosmičtí (nevnímají některé vůně vůbec), nebo trpí různými poruchami jejich částečné ztráty. Pokud jde o vnímání chutí, sladkou, kyselou a slanou chuť vnímají lidé víceméně podobně, největší rozdíly byly zaznamenány v percepci hořké chuti. Zde se jedná se o široké spektrum látek, rozmanitých jak po chemické, tak po taxonomické stránce. I tady byly nalezeny značné rozdíly v tom, jak je hořkost vnímána jednotlivci, a tyto variace jsou převážně genetické původu (byly dokonce nalezeny látky, které někteří lidé vnímají jako hořké, jiní jako neutrální).

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of genetics on sensory perception

  • Popis výsledku anglicky

    The legislative seminar for industrial partners in Želiv, 2018, May 16-17.The lecture is devoted to the issue of genetic diversity and its influence on the perception of different flavors and aromas. Recently, it turns out that genetics influences sensory perception to a much greater extent than previously assumed. There is the notion that people perceive different scents in the same way, but in reality there are great differences between people. Some people are anosmic (they do not notice some scents at all), or suffer from various disorders of their partial loss. As for the perception of taste, the sweet, sour and salty tastes are perceived by people similar, the greatest differences were found in the perception of bitter taste. There is a wide range of substances, diverse in terms of both chemical and taxonomic aspects. Here, too, there have been found considerable differences how bitterness is perceived by individuals, and these variations are predominantly genetic in origin (even exist substances that some people perceive as bitter, others as neutral).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů