Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vnímání hořké chuti u populace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928207" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928207 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2023/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vnímání hořké chuti u populace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hořká chuť patří mezi základní chutě. V posledních letech se vědci v souvislosti s hořkou chutí nejvíce zajímají o receptory hořké chuti, kterých již bylo objeveno a popsáno 25. Studovány jsou také tzv. blokátory hořké chuti, látky na bázi nukleotidů, které snižují vnímání této chuti. Badatelé se rovněž zabývají testováním citlivosti populace k hořkým látkám, jakými jsou 6-n-propylthiouracil (PROP) nebo fenylthiomočovina (fenylthiokarbamid, PTC); právě na těchto sloučeninách se ukazuje, že máme gen, který ovlivňuje naší citlivost k vnímání hořké chuti. V článku jsou uvedeny výsledky testování hodnotitelů na citlivost vůči PROP provedené senzorickou laboratoří na VŠCHT Praha.

  • Název v anglickém jazyce

    Bitter taste perception in the population

  • Popis výsledku anglicky

    Bitter taste is one of the basic tastes. In recent years, scientists have been most interested in bitter taste receptors, of which 25 have already been discovered and described. So-called bitter taste blockers, nucleotide-based substances that reduce the perception of this taste, are also being studied. Researchers also investigate the sensitivity of population to bitter substances such as 6-n-propylthiouracil (PROP) and phenylthiourea (phenylthiocarbamide PTC); testing on these compounds shows that we have a gene affecting our sensitivity to the perception of bitter taste. The article presents the results of evaluators’ testing for sensitivity to PROP performed by a sensory laboratory at UCT Prague.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3/2023

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    2-5

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus