Vnímání hořké chuti u populace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928207" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928207 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2023/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vnímání hořké chuti u populace
Popis výsledku v původním jazyce
Hořká chuť patří mezi základní chutě. V posledních letech se vědci v souvislosti s hořkou chutí nejvíce zajímají o receptory hořké chuti, kterých již bylo objeveno a popsáno 25. Studovány jsou také tzv. blokátory hořké chuti, látky na bázi nukleotidů, které snižují vnímání této chuti. Badatelé se rovněž zabývají testováním citlivosti populace k hořkým látkám, jakými jsou 6-n-propylthiouracil (PROP) nebo fenylthiomočovina (fenylthiokarbamid, PTC); právě na těchto sloučeninách se ukazuje, že máme gen, který ovlivňuje naší citlivost k vnímání hořké chuti. V článku jsou uvedeny výsledky testování hodnotitelů na citlivost vůči PROP provedené senzorickou laboratoří na VŠCHT Praha.
Název v anglickém jazyce
Bitter taste perception in the population
Popis výsledku anglicky
Bitter taste is one of the basic tastes. In recent years, scientists have been most interested in bitter taste receptors, of which 25 have already been discovered and described. So-called bitter taste blockers, nucleotide-based substances that reduce the perception of this taste, are also being studied. Researchers also investigate the sensitivity of population to bitter substances such as 6-n-propylthiouracil (PROP) and phenylthiourea (phenylthiocarbamide PTC); testing on these compounds shows that we have a gene affecting our sensitivity to the perception of bitter taste. The article presents the results of evaluators’ testing for sensitivity to PROP performed by a sensory laboratory at UCT Prague.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
3/2023
Číslo periodika v rámci svazku
neuveden
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
2-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—