Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kazbek - The First Czech Aroma

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000008" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000008 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/131" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/131</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2019.65.72" target="_blank" >10.18832/kp2019.65.72</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Kazbek - The First Czech Aroma

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The world market of craft beer, especially dry hopped beers, has been constantly growing in the last few years. That is why new varieties of hops are still being bred. This article gives the genetic, agronomic, chemotaxonomic and brewing characteristics of Kazbek, the first "flavor hops" variety bred in the Czech Republic. Kazbek genetically belongs to a group of bitter American hops resulting from Brewers Gold variety, but the alpha acids content is relatively low, 5.0-8.0% by weight. The content of a homologous series of geranyl esters (acetate-propionate-isobutyrate) in an amount 2-4% of total essential oils (1-1.5 g/100g) is considered to be the originator of the specific, mainly citrus-like aroma of Kazbek. Moreover, the essential oil fraction contains about 25 sulfurous substances, predominantly thioesters. In the pilot scale brewing tests, the quality of Kazbek hops was proved both in kettle and dry hopping of Pilsner lagers. The overall sensory impression of kettle hopped lagers was comparable to Saaz hops, the differences were in the character of hop-derived flavor and bitterness. The best results of dry hopped beers were achieved for a 2.5 g/l hop dose and a contact time of 3 days.

  • Název v anglickém jazyce

    Kazbek - The First Czech Aroma

  • Popis výsledku anglicky

    The world market of craft beer, especially dry hopped beers, has been constantly growing in the last few years. That is why new varieties of hops are still being bred. This article gives the genetic, agronomic, chemotaxonomic and brewing characteristics of Kazbek, the first "flavor hops" variety bred in the Czech Republic. Kazbek genetically belongs to a group of bitter American hops resulting from Brewers Gold variety, but the alpha acids content is relatively low, 5.0-8.0% by weight. The content of a homologous series of geranyl esters (acetate-propionate-isobutyrate) in an amount 2-4% of total essential oils (1-1.5 g/100g) is considered to be the originator of the specific, mainly citrus-like aroma of Kazbek. Moreover, the essential oil fraction contains about 25 sulfurous substances, predominantly thioesters. In the pilot scale brewing tests, the quality of Kazbek hops was proved both in kettle and dry hopping of Pilsner lagers. The overall sensory impression of kettle hopped lagers was comparable to Saaz hops, the differences were in the character of hop-derived flavor and bitterness. The best results of dry hopped beers were achieved for a 2.5 g/l hop dose and a contact time of 3 days.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    72-83

  • Kód UT WoS článku

    000467129700004

  • EID výsledku v databázi Scopus