Odrůda Kazbek - první český chmel typu „flavor hops“
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000024" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda Kazbek - první český chmel typu „flavor hops“
Popis výsledku v původním jazyce
Kazbek je první odrůdou typu „flavour hops“ vyšlechtěnou v České republice. Článek se zabývá její genetickou, agronomickou i chemotaxonomickou charakteristikou. Dále prezentuje výsledky testů stárnutí a pilotních pivovarských testů s aplikací pelet Kazbek v teplém i studeném chmelení. Kazbek náleží geneticky do skupiny amerických obsažných chmelů, vzniklých šlechtěním z odrůdy Brewers Gold. Jedná se o pozdní odrůdu s vegetační dobou 134–141 dní. Kazbek je tolerantní k infekci peronospory chmelové (Pseudoperonospora humuli) i padlí chmelovému (Sphaerotheca humuli). Výnos je 2,1 až 3,0 tuny suchého chmele/ha a obsah alfa kyselin se pohybuje v rozmezí 5,0-8,0 % hm., obsah beta kyselin 4,0 – 6,0 % hm. Množství silic je obvykle v intervalu 1,0-1,5 g/100 g, přičemž za původce originálního aroma jsou považovány estery geraniolu, geranylacetát, geranylpropionát a geranylisobutyrát. Frakce majoritních sirných látek chmelových silic obsahuje přibližně 25 sloučenin, zejména ze skupiny thioesterů. Při aplikaci této odrůdy během studeného chmelení preferoval senzorický panel pivo s dávkou 2,5 g/l a dobou kontaktu 3 dny. Celkový senzorický dojem ležáckých piv chmelených Kazbekem byl srovnatelný s ŽPČ, rozdíly byly převážně v aroma a charakteru hořkosti.
Název v anglickém jazyce
Kazbek variety - the first Czech "flavor hops".
Popis výsledku anglicky
Kazbek is the first flavor hops variety bred in the Czech Republic. The article deals with its genetic, agronomic and chemotaxonomic characteristics. Furthermore, it presents the results of aging tests and pilot brewing tests with application of Kazbek pellets in both warm and cold hopping. Kazbek belongs genetically to a group of American hops that have been bred from Brewers Gold. Kazbek is a late variety with a growing season of 134–141 days. It is tolerant to infection of peronospora (Pseudoperonospora humuli) and hop powdery mildew (Sphaerotheca humuli). The yield is 2.1 to 3.0 tonnes of dry hops / ha and the alpha acid content is 5.0-8.0% by weight, the beta acid content is 4.0 - 6.0% by weight. The amount of essential oils is usually in the range of 1.0-1.5 g / 100 g, with geraniol esters, geranyl acetate, geranyl propionate and geranyl isobutyrate being the originator of the original flavor. The fraction of major sulfur substances of hop oils contains approximately 25 compounds, especially those of the thioester. When applying this variety during cold hopping, the sensory panel preferred beer with a dose of 2.5 g / l and a contact time of 3 days. The overall sensory impression of lager beers hopped with Kazbek was comparable to that of RU, the differences were mostly in aroma and bitterness.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
18-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—