KAZBEK - česká aromatická odrůda chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230001032" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0001032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
KAZBEK - česká aromatická odrůda chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška pro odbornou veřejnost. Kazbek je první odrůdou typu ?flavour hops? vyšlechtěnou v České republice. Příspěvek shrnuje agronomickou, genetickou i chemotaxonomickou charakteristiku odrůdy a výsledky testů stárnutí. Odrůda Kazbek je pozdní odrůdas vegetační dobou v intervalu 134?141 dní. Je tolerantní k infekci peronospory chmelové (Pseudoperonospora humuli) i padlí chmelovému (Sphaerotheca humuli). Výnos se pohybuje v rozmezí 2,1 až 3,0 tuny suchého chmele/ha. Odrůda Kazbek náleží geneticky doskupiny amerických obsažných chmelů, vzniklých z odrůdy Brewers Gold. Z českých odrůd se jí nejvíce podobá odrůda Agnus. Obsah alfa kyselin je převážně 5,0-8,0 % hm., obsah beta kyselin 4,0 ? 6,0 % hm. Množství silic je obvykle v intervalu 1,0-1,5 g/100g. Za původce originálního aroma jsou považovány estery geraniolu. 37. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň, 23-24. říjen 2014.
Název v anglickém jazyce
KAZBEK - Czech aroma hop variety
Popis výsledku anglicky
Lecture at the professional conference. Kazbek is the first flavor hop variety bred in the Czech Republic. This contribution summarize the agronomic, genetic, and chemotaxonomic characteristics of this variety. Furthermore, it presents the results of hopageing tests. Kazbek is a late variety with a vegetation period of 134?141 days. The Kazbek variety is tolerant to primary and secondary infection by downy mildew (Pseudoperonospora humuli) and powdery mildew (Sphaerotheca humuli). Yield of Kazbek ranges between 2.1 to 3.0 tons of dry hops/ha. Genetically, the Kazbek variety belongs to the American bitter cultivar group of Brewers Gold. In terms of Czech hop cultivars, the Agnus variety is most similar to it. The content of alpha acids usually ranges between 5.0-8.0 % w/w, the content of beta acids is 4.0-6.0 % w/w. Total oil is in the range of 1.0-1.5 g/100 g. Geraniol esters are considered to be the carriers of the characteristic scent of Kazbek hops.37 th Brewing and malting seminar
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů