Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Může proces rmutování ovlivnit antkokyanidiny a prenylflavonoidy v pivu?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000028" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Může proces rmutování ovlivnit antkokyanidiny a prenylflavonoidy v pivu?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V pilotních varních pokusech (200 l) světlého Českého ležáku byl na 4 variantách rmutování od infuzního po třírmutový dekokční postup zkoumán vliv intenzity postupu na obsah vybraných polyfenolových látek se zdravotním benefitem, katechinů, proanthokyanidinů (PAC), rutinu a prenylflavonoidů. Intenzita rmutování významně ovlivnila koncentraci katechinů, PAC a prenylflavonoidů v pivu. Katechiny a PAC v mladině se zvyšovaly od infuzního po třírmutový dekokční postup. Rozdíly se zachovaly i v pivu, kde s intenzitou rmutování narůstá obsah katechinu, epikatechinu, dimerů a trimerů těchto jednotek. Rovněž obsah prenylflavonoidů (iso-xanthohumol, xanthohumol, 6 a 8 prenylnaringenin) v pivu stoupal od infuzního po třírmutový postup (od 630 do 1130 ug/l). Byl zaznamenán vliv rmutování na obsah rutinu v mladině, v pivu však byl obsah rutinu u všech variant rmutování srovnatelný, 200 – 240 ug/l. Z pohledu sledovaných zdravotně prospěšných polyfenolů se jeví jako benefitní intenzivnější dekokční rmutovací postupy, dvou nebo třírmutový.

  • Název v anglickém jazyce

    Can the mashing process affect the anthocyanidins and prenylflavonoids in beer?

  • Popis výsledku anglicky

    In pilot brewing trials (200 l) of pale Czech lager, the effect of the intensity of the process on the content of selected polyphenolic substances with health benefits, catechins, proanthocyanidines (PAC), rutin and prenylflavonoids was investigated on 4 variants of mashing from infusion to three-mash decoction procedure. . The mashing intensity significantly influenced the concentration of catechins, PAC and prenylflavonoids in beer. Catechins and PAC in wort increased from infusion to 3-mash decoction procedure. Differences were also observed in beer, where the content of catechin, epicatechin, dimers and trimers of these units increases with the intensity of mashing. Also, the content of prenylflavonoids (iso-xanthohumol, xanthohumol, 6 and 8 prenylnaringenin) in beer increased from the infusion to the three-mash process (from 630 to 1130 µg / L). The effect of mashing on the rutin content of wort was noted, but in beer, the rutin content was comparable for all mashing variants, 200-240 µg / l. From the point of view of health-beneficial polyphenols, more intensive decoction mashing procedures, two or three-mash, appear to be beneficial.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    30-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus