Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání chemických a senzorických profilů vybraných českých kultivarů chmele v pivovarských testech s teplým a studeným chmelením

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání chemických a senzorických profilů vybraných českých kultivarů chmele v pivovarských testech s teplým a studeným chmelením

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Specifikace odrůdových profilů sekundárních metabolitů chmele v pivu má značný význam pro chmelařství i pivovarství. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými kultivary chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Byla připravena piva chmelená do kotle a piva studeně chmelená shodným chmelem. Celkový senzorický dojem piv ze všech testovaných kultivarů byl srovnatelný s ŽPČ, profil silic a chmelových vůní/chutí v pivu byl částečně odlišný, ale chmelové aroma nebylo hodnoceno hůře oproti ŽPČ. Studeně chmelená piva testovaných kultivarů byla v trojúhelníkovém testu průkazně odlišná od ŽPČ, tři z pěti kultivarů byly preferovány před srovnávacím chmelem. Testované kultivary jsou na základě dosažených výsledků perspektivní pro zařazení do seznamu odrůd doporučených pro České pivo.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of chemical and sensory profiles of selected Czech hop cultivars in brewing tests with warm and dry hopping

  • Popis výsledku anglicky

    Specification of varietal profiles of secondary hop metabolites in beer is of considerable importance for hop growing and brewing. In pilot (200 l) batches of pale lager, chemical and sensory profiles of beers hopped with five new Czech hop cultivars and Saaz were compared. Kettle hopped and dry hopped beers were prepared with the same hop. The overall sensory impression of beers from all cultivars tested was comparable to Saaz, the profile of essential oils and hop aromas / beer flavors was partially different, but hop aroma was not rated worse than Saaz. The dry-hoped beers of the tested cultivars were significantly different from the Saaz in the triangular test, with three of the five cultivars being preferred to the comparative hops. Based on the results achieved, the tested cultivars are promising for inclusion in the list of varieties recommended for Czech beer.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Speciální číslo

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    50-55

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus