Porovnání chemických a senzorických profilů vybraných českých kultivarů chmele v pivovarských testech s teplým a studeným chmelením
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání chemických a senzorických profilů vybraných českých kultivarů chmele v pivovarských testech s teplým a studeným chmelením
Popis výsledku v původním jazyce
Specifikace odrůdových profilů sekundárních metabolitů chmele v pivu má značný význam pro chmelařství i pivovarství. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými kultivary chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Byla připravena piva chmelená do kotle a piva studeně chmelená shodným chmelem. Celkový senzorický dojem piv ze všech testovaných kultivarů byl srovnatelný s ŽPČ, profil silic a chmelových vůní/chutí v pivu byl částečně odlišný, ale chmelové aroma nebylo hodnoceno hůře oproti ŽPČ. Studeně chmelená piva testovaných kultivarů byla v trojúhelníkovém testu průkazně odlišná od ŽPČ, tři z pěti kultivarů byly preferovány před srovnávacím chmelem. Testované kultivary jsou na základě dosažených výsledků perspektivní pro zařazení do seznamu odrůd doporučených pro České pivo.
Název v anglickém jazyce
Comparison of chemical and sensory profiles of selected Czech hop cultivars in brewing tests with warm and dry hopping
Popis výsledku anglicky
Specification of varietal profiles of secondary hop metabolites in beer is of considerable importance for hop growing and brewing. In pilot (200 l) batches of pale lager, chemical and sensory profiles of beers hopped with five new Czech hop cultivars and Saaz were compared. Kettle hopped and dry hopped beers were prepared with the same hop. The overall sensory impression of beers from all cultivars tested was comparable to Saaz, the profile of essential oils and hop aromas / beer flavors was partially different, but hop aroma was not rated worse than Saaz. The dry-hoped beers of the tested cultivars were significantly different from the Saaz in the triangular test, with three of the five cultivars being preferred to the comparative hops. Based on the results achieved, the tested cultivars are promising for inclusion in the list of varieties recommended for Czech beer.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
Speciální číslo
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
50-55
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—