Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Saaz Special - another hop variety recommended for Czech beer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000095" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000095 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/238" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/238</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2021.67.409" target="_blank" >10.18832/kp2021.67.409</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Saaz Special - another hop variety recommended for Czech beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The specification of varietal profiles of secondary metabolites of hops in beer is of considera-ble importance for hop growing and beer brewing. In three-year pilot (200 l) brews of Czech pale lager, the chemical and sensory profiles of beers hopped with the Saaz Special variety or the traditional Saaz semi-early red bine hops (Saaz) variety were compared. Single kettle hopped beers and single kettle + dry hopped beers were prepared. The overall sensory impres-sion of the Saaz Special beers was comparable to Saaz hops, the profile of essential oils and hop aromas/flavors in beer was partially different, but the hop aroma was not rated worse than Saaz. Saaz Special dry hopped beers were clearly distinguished from Saaz in triangle tests, but without the preference of one of the varieties. Based on the achieved results, the Saaz Special variety was included in the list of varieties recommended for the production of beer with the Protected Geographical Indication Czech beer.

  • Název v anglickém jazyce

    Saaz Special - another hop variety recommended for Czech beer

  • Popis výsledku anglicky

    The specification of varietal profiles of secondary metabolites of hops in beer is of considera-ble importance for hop growing and beer brewing. In three-year pilot (200 l) brews of Czech pale lager, the chemical and sensory profiles of beers hopped with the Saaz Special variety or the traditional Saaz semi-early red bine hops (Saaz) variety were compared. Single kettle hopped beers and single kettle + dry hopped beers were prepared. The overall sensory impres-sion of the Saaz Special beers was comparable to Saaz hops, the profile of essential oils and hop aromas/flavors in beer was partially different, but the hop aroma was not rated worse than Saaz. Saaz Special dry hopped beers were clearly distinguished from Saaz in triangle tests, but without the preference of one of the varieties. Based on the achieved results, the Saaz Special variety was included in the list of varieties recommended for the production of beer with the Protected Geographical Indication Czech beer.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    409-416

  • Kód UT WoS článku

    000630184600003

  • EID výsledku v databázi Scopus