Varietal specificity of polyphenols, free phenolics and antioxidant potential in hops
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000052" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000052 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/196" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/196</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2019.65.178" target="_blank" >10.18832/kp2019.65.178</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Varietal specificity of polyphenols, free phenolics and antioxidant potential in hops
Popis výsledku v původním jazyce
Many studies have confirmed hops (Humulus lupulus L.) as the source of number physiologically active polyphenols, important for both brewing and potentially pharmaceutical purposes. The three-year screening of polyphenols and 23 free phenolics profile (HPLC/coulometric detection) showed a significant association of polyphenols and free phenolics with DPPH antioxidant potential and the genetically determined specificity of free phenolics composition in hops. Varieties of American origin have a different profile compared to European varieties. For the first time, free phenolics hydroxycoumarins were detected in hops. The DPPH strongly correlated with total polyphenols and flavanoids (n = 95, r = 0.92, 0.93 respectively) and correlated negatively with alpha acids (n = 95, r = -0.73). The polyphenols and the DPPH decrease with increasing alpha acid both among varieties and within one variety. These findings can serve as a useful tool for hop selection in brewing or pharmaceutical production.
Název v anglickém jazyce
Varietal specificity of polyphenols, free phenolics and antioxidant potential in hops
Popis výsledku anglicky
Many studies have confirmed hops (Humulus lupulus L.) as the source of number physiologically active polyphenols, important for both brewing and potentially pharmaceutical purposes. The three-year screening of polyphenols and 23 free phenolics profile (HPLC/coulometric detection) showed a significant association of polyphenols and free phenolics with DPPH antioxidant potential and the genetically determined specificity of free phenolics composition in hops. Varieties of American origin have a different profile compared to European varieties. For the first time, free phenolics hydroxycoumarins were detected in hops. The DPPH strongly correlated with total polyphenols and flavanoids (n = 95, r = 0.92, 0.93 respectively) and correlated negatively with alpha acids (n = 95, r = -0.73). The polyphenols and the DPPH decrease with increasing alpha acid both among varieties and within one variety. These findings can serve as a useful tool for hop selection in brewing or pharmaceutical production.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ PRŮMYSL
ISSN
2570-8619
e-ISSN
2570-8619
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
178–185
Kód UT WoS článku
000505933000002
EID výsledku v databázi Scopus
—