Využití lyofilizačních technik pro konzervaci autochtonních druhů kvasinek při výrobě původních vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000082" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000082 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/19:43919290
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití lyofilizačních technik pro konzervaci autochtonních druhů kvasinek při výrobě původních vín
Popis výsledku v původním jazyce
Lyofilizace je široce využívaná technika pro dlouhodobé uchovávání mikrobiálních biuněk. Kombinuje proces mražení a sušení, při kterém vzniká suchý, aktivní, stabilní a snadno rozpustný produkt. Během konzervace lyofilizací jsou mikroorganizmy vystaveny stresu a může docházet ke snížení jejich viability a vitality a změnám jejich technologických vlastností. Ochrana buněk během lyofilizace může být zvýšena použitím vhodných látek tzv. lyoprotektantů, jako jsou polymery, cukry albuminy nebo odtředěné mléko.
Název v anglickém jazyce
Use of lyophilising techniques for the preservation of autochthobic yeast species in the production of native wines
Popis výsledku anglicky
Lyophilization is a widely used technique for long-term storage of microbial cells. It combines the freezing and drying process, in which a dry, active, stable and easily soluble product is produced. During the preservation of lyophilization, microorganisms are exposed to stress and may reduce their viability and vitality and changes in their technological properties. Cell protection during lyophilization can be increased by the use of appropriate substances called so-called lyoprotectors such as polymers, albumin sugars or diluted milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
12-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—