Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamical in-situ observation of the lyophilization and vacuum-drying processes of a model biopharmaceutical system by an environmental scanning electron microscope

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081731%3A_____%2F20%3A00531984" target="_blank" >RIV/68081731:_____/20:00531984 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/20:00114307

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378517320304324" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378517320304324</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.119448" target="_blank" >10.1016/j.ijpharm.2020.119448</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dynamical in-situ observation of the lyophilization and vacuum-drying processes of a model biopharmaceutical system by an environmental scanning electron microscope

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper discusses the real-time monitoring of the changing sample morphology during the entire lyophilization (freeze-drying) and vacuum-drying processes of model biopharmaceutical solutions by using an environmental scanning electron microscope (ESEM), the device's micromanipulators were used to study the interior of the samples in-situ without exposing the samples to atmospheric water vapor. The individual collapse temperatures (T-c) of the formulations, pure bovine serum albumin (BSA) and BSA/sucrose mixtures, ranged from 5 to 29 degrees C. We evaluated the impact of the freezing method (spontaneous freezing, controlled ice nucleation, and spray freezing) on the morphologies of the lyophiles at the constant drying temperature of 20 degrees C. The formulations with T-c above 20 degrees C resulted in the lyophiles' morphologies significantly dependent on the freezing method. We interpret the observations as an interplay of the freezing rates and directionalities, both of which markedly influence the morphologies of the frozen formulations, and, subsequently, the drying process and the mechanical stability of the freeze-dried cake. The formulation with T-c below 20 degrees C yielded a collapsed cake with features independent of the freezing method. The vacuum-drying produced a material with a smooth and pore-free surface, where deep cracks developed at the end of the process.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamical in-situ observation of the lyophilization and vacuum-drying processes of a model biopharmaceutical system by an environmental scanning electron microscope

  • Popis výsledku anglicky

    The paper discusses the real-time monitoring of the changing sample morphology during the entire lyophilization (freeze-drying) and vacuum-drying processes of model biopharmaceutical solutions by using an environmental scanning electron microscope (ESEM), the device's micromanipulators were used to study the interior of the samples in-situ without exposing the samples to atmospheric water vapor. The individual collapse temperatures (T-c) of the formulations, pure bovine serum albumin (BSA) and BSA/sucrose mixtures, ranged from 5 to 29 degrees C. We evaluated the impact of the freezing method (spontaneous freezing, controlled ice nucleation, and spray freezing) on the morphologies of the lyophiles at the constant drying temperature of 20 degrees C. The formulations with T-c above 20 degrees C resulted in the lyophiles' morphologies significantly dependent on the freezing method. We interpret the observations as an interplay of the freezing rates and directionalities, both of which markedly influence the morphologies of the frozen formulations, and, subsequently, the drying process and the mechanical stability of the freeze-dried cake. The formulation with T-c below 20 degrees C yielded a collapsed cake with features independent of the freezing method. The vacuum-drying produced a material with a smooth and pore-free surface, where deep cracks developed at the end of the process.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Pharmaceutics

  • ISSN

    0378-5173

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    585

  • Číslo periodika v rámci svazku

    JUL

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    119448

  • Kód UT WoS článku

    000547812700005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85086463152