Mykotoxiny v pivovarství a sladařství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000133" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000133 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxiny v pivovarství a sladařství
Popis výsledku v původním jazyce
Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní a představují váţný problém pro zdraví člověka, kvůli rostoucímu zájmu jsou široce studovány vědeckými skupinami v různých aspektech. Jedním z těchto aspektů je potravinářství a s tím spojená i výroba piva. Mykotoxiny mohou být přítomny v pivě, ale i v základních surovinách pro výrobu piva. Problematické mykotoxiny, které představují váţné riziko pro jejich toxicitu a výskyt jsou deoxynivalenol, T-2 toxin, HT-2 toxin, ochratoxin A, zearalenon a jeho metabolity, aflatoxiny především pak aflatoxin B1, patulin, a fumonisiny. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se zabývá problematikou mykotoxinů od roku 2008 do současnosti. Během této doby bylo analyzováno více neţ 5000 vzorků na obsah mykotoxinů v různých matricích. Problematika mykotoxinů v pivovarství a sladařství je reziduální záleţitostí a správná interpretace výsledků ve spojení s tolerovatelným denním příjmem a maximální přípustnou hodnotou má klíčovou roli v analýze mykotoxinů.
Název v anglickém jazyce
Mycotoxins in brewing and malting
Popis výsledku anglicky
Poster for proffesional public on 28th Brewing and Malting Days, Plzeň, 31 October - 1 November, 2019. Mycotoxins are secondary metabolites of fungi and represent a serious problem for human health, due to the growing interest they are widely studied by groups in different aspects. One of these aspects is the food industry and the associated beer production. Mycotoxins may be present in beer, but also in basic raw materials for beer production. Problematic mycotoxins that pose a serious risk to their toxicity and occurrence are deoxynivalenol, T-2 toxin, HT-2 toxin, ochratoxin A, zearalenone and its metabolites, aflatoxins especially aflatoxin B1, patulin, and fumonisins. Research Institute of Brewing and Malting deals with the issue of mycotoxins from 2008 to the present. During this time, more than 5000 samples were analyzed for mycotoxin content in various matrices. The issue of mycotoxins in brewing and malting is a residual matter and the correct interpretation of results in connection with tolerable daily intake and maximum allowable value play a key role in mycotoxin analysis.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů