Pivo – suroviny pro výrobu piva, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000154" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000154 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/17:N0000104 RIV/60193697:_____/18:N0000077
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pivo – suroviny pro výrobu piva, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa
Popis výsledku v původním jazyce
Ekonomické parametry ovlivňované sladem (varní výtěžek, energetická náročnost, náklady na filtraci). Senzorické a kvalitativní parametry ovlivňované sladem (barva, chuť, vůně, plnost, pěnivost, čirost, senzorická a koloidní stabilita). Chmel (původ a historie, pěstební oblasti, chmelová hlávka, složení chmele, chmelové výrobky). Kvasinky (systematika, spodní a svrchní kvašení, kontaminace). Výroba piva ("sládek dělá mladinu, kvasnice dělají pivo"), dekokční a infuzní rmutování, scezování a vyslazování, chmelovar, chlazení mladiny, kvašení a zrání, balení a transport, chráněné zeměpisné označení "České pivo", pozitivní vliv konzumace alkoholu - prevence vzniku kardiovaskulárních chorob, pozitivní účinky umírněného pití piva, pivo je koktejl nutričně významných a zdravotně prospěšných látek, pivo a zdraví.Přednáška v rámci předmětu: Hygiena a technologie nápojů, ovoce, zeleniny, suchých plodů, hub a výrobků z nich, studijní obor Bezpečnost a kvalita potravin, 1. ročník navazujícího magisterského programu, VFU Brno, 19. 11. 2019.
Název v anglickém jazyce
Beer-raw materials for beer production, production technology, importance in human diet and food industry, legislation
Popis výsledku anglicky
Economic parameters affected by malt (brewing yield, power consumption, costs on filtration). Senzorial and qualitative parameters affected by malt (color, taste, odor, palatefulness, foaming power, clarity, sensorial and colloidal stability). Hop (origin and history, growing area, hop cone, hop composition, hop products). Yeast (systematics, bottom and top fermentation, contamination). Production of beer ("brewers make wort, yeasts make beer"), decoction and infusion mashing, lautering and sparging, wort boiling, wort cooling, fermentation and maturation, packaging and transport, PGI "Czech beer", the positive effects of alcohol consumption - Prevention of cardiovascular diseases, the positive effects of moderate beer drinking, beer is a cocktail of nutritionally significant and medically beneficial substances, beer and health. Lecture within the course: Hygiene and technologies of beverages, fruit, vegetables, dry fruits, mushrooms and products made from them, field of study Food Safety and Quality, 1st year of continuing master program, VFU Brno, 19/11/2019.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů