Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv chmelového produktu obohaceného xanthohumolem na obsah xanthohumolu a isoxanthohumolu ve světlých a tmavých pivech: poloprovozní pokus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021075" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021075 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Impact of a Xanthohumol-Enriched Hop Product on the Behavior of Xanthohumol and Isoxanthohumol in Pale and Dark Beers: A Pilot Scale Approach

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Based on the health-promoting properties of xanthohumol (XN), the production of an enriched beer in this substance would be of interest to the brewing industry, from the perspective of pointing out the benefits that beer could bring consumer health. Forthat purpose, in this work efforts were applied to produce a beer enriched in XN. Also investigated was the influence of a XNenriched hop product on the content of XN and isoxanthohumol (IXN) in pale and dark beers. It was verified that XN was largely converted into IXN during wort boiling. However, the use of dark malts revealed a positive effect on the thermal isomerisation of XN. These results are indicative of the isomerisationinhibiting effect of the stout production process, which resulted in highlevels of XN in the beer. Further losses of XN were due to incomplete extraction from the hops into the wort, adsorption to insoluble malt proteins and adsorption to yeast cells during fermentation. It was possible to produce a dark beer

  • Název v anglickém jazyce

    The Impact of a Xanthohumol-Enriched Hop Product on the Behavior of Xanthohumol and Isoxanthohumol in Pale and Dark Beers: A Pilot Scale Approach

  • Popis výsledku anglicky

    Based on the health-promoting properties of xanthohumol (XN), the production of an enriched beer in this substance would be of interest to the brewing industry, from the perspective of pointing out the benefits that beer could bring consumer health. Forthat purpose, in this work efforts were applied to produce a beer enriched in XN. Also investigated was the influence of a XNenriched hop product on the content of XN and isoxanthohumol (IXN) in pale and dark beers. It was verified that XN was largely converted into IXN during wort boiling. However, the use of dark malts revealed a positive effect on the thermal isomerisation of XN. These results are indicative of the isomerisationinhibiting effect of the stout production process, which resulted in highlevels of XN in the beer. Further losses of XN were due to incomplete extraction from the hops into the wort, adsorption to insoluble malt proteins and adsorption to yeast cells during fermentation. It was possible to produce a dark beer

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    114

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000261353200007

  • EID výsledku v databázi Scopus