Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000017" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Melamin byl v minulosti zneužíván některými výrobci potravin jako látka zvyšující zdánlivý obsah bílkovin daného výrobku, a který v některých případech působil škodlivě na zdraví spotřebitele. Maximální možnou koncentraci melaminu 2,5 mg/kg pro pivo, ječmen, slad i chmel a jejich produkty zavedlo i metodické doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven. V této práci byla doposud poprvé v rámci národních autorit validována metoda stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí plynové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. Limity detekce a kvantifikace metody činily 0,1 mg/l a 0,4 mg/l a rozšířená nejistota byla 0,1 mg/l. Metodou bylo analyzováno celkem 20 vzorků piv či pivních speciálů vyrobených v České republice. U žádného z analyzovaných piv nebyl melamin detekován.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of melamine in beer and beer-type beverages by GC-MS/MS

  • Popis výsledku anglicky

    In the past, some food manufacturers abused melamine as a substance that increases the apparent protein content of a product, which in some cases had been harmful to consumer health. Hence the Czech Association of Breweries and Malthouses states maximum concentration of melamine 2,5 mg/kg for beer, barley, malt, hop, and their products. In present work, the first determination method of melamine in beer and beer-type beverages, using gas chromatography and tandem mass spectrometry, was validated. Limits of detection and quantification were 0,1 mg/l and 0,4 mg/l, and extended uncertainty was 0,1 mg/l. The method was used to analyze 20 samples of beers or special beers produced in the Czech republic. Melamine was not detected within all analyzed beer samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    28-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus