Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000017" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS
Popis výsledku v původním jazyce
Melamin byl v minulosti zneužíván některými výrobci potravin jako látka zvyšující zdánlivý obsah bílkovin daného výrobku, a který v některých případech působil škodlivě na zdraví spotřebitele. Maximální možnou koncentraci melaminu 2,5 mg/kg pro pivo, ječmen, slad i chmel a jejich produkty zavedlo i metodické doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven. V této práci byla doposud poprvé v rámci národních autorit validována metoda stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí plynové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. Limity detekce a kvantifikace metody činily 0,1 mg/l a 0,4 mg/l a rozšířená nejistota byla 0,1 mg/l. Metodou bylo analyzováno celkem 20 vzorků piv či pivních speciálů vyrobených v České republice. U žádného z analyzovaných piv nebyl melamin detekován.
Název v anglickém jazyce
Determination of melamine in beer and beer-type beverages by GC-MS/MS
Popis výsledku anglicky
In the past, some food manufacturers abused melamine as a substance that increases the apparent protein content of a product, which in some cases had been harmful to consumer health. Hence the Czech Association of Breweries and Malthouses states maximum concentration of melamine 2,5 mg/kg for beer, barley, malt, hop, and their products. In present work, the first determination method of melamine in beer and beer-type beverages, using gas chromatography and tandem mass spectrometry, was validated. Limits of detection and quantification were 0,1 mg/l and 0,4 mg/l, and extended uncertainty was 0,1 mg/l. The method was used to analyze 20 samples of beers or special beers produced in the Czech republic. Melamine was not detected within all analyzed beer samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
28-31
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—