Profil glykosylovaných flavonoidů ve chmelu - nástroj pro identifikaci odrůdy a odrůdové čistoty chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000044" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Profil glykosylovaných flavonoidů ve chmelu - nástroj pro identifikaci odrůdy a odrůdové čistoty chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška na konferenci (40. Pivovarsko-sladařský seminář, Ostrava - Dolní Vítkovice, ČR, 21.10. - 22.10. 2021) představila nově vyvinutý postup jak zpětně identifikovat odrůdu chmele v případě pochybností o deklaraci původu chmele. Zcela novým přístup pro identifikaci jednotlivých odrůd chmelu je metoda založená na analýze glykosidů flavonolů, respektive na odrůdově specifickém profilu těchto látek. Pomocí HPLC-HR-MS metody bylo ve vzorcích chmele identifkováno celkem 22 různých flavonol di- a tri-glykosidů a jejich individuální profily byly sledovány u pěti odrůd chmele (ŽPČ, Sládek, Premiant, Kazbek a Agnus) běžně pěstovaných v ČR. Hierarchická shluková analýza (HCA) byla použita pro nalezení 14 glykosidů primárně odpovědných za diferenciaci vzorků chmele dle jejich odrůdy. Na základě těchto odrůdově specifických markerů byl sestaven identifikační diagram umožňující zpětnou identifikaci odrůdy chmele u neznámého vzorku.
Název v anglickém jazyce
Profile of glycosylated flavonoids in hops - a tool for identification of varieties and varietal purity of hops
Popis výsledku anglicky
The lecture at the conference (40th Brewing and Malting Seminar, Ostrava - Dolní Vítkovice, Czech Republic, October 21 - 22, 2021) presented a newly established procedure for retrospectively identifying the hop variety in case of doubts about the declaration of hop origin. A completely new approach for the identification of individual hop varieties is a method based on the analysis of flavonol glycosides or the variety-specific profile of these substances. The HPLC-HR-MS method was used for the identification of 22 different flavonol di- and tri-glycosides in hop samples. Profiles of the compounds were monitored for five hop varieties (ŽPČ, Sládek, Premiant, Kazbek, and Agnus) commonly grown in the Czech Republic. Hierarchical cluster analysis (HCA) was used to find 14 glycosides primarily responsible for differentiating hop samples according to their variety. Based on the profile of these variety-specific markers, an identification diagram was constructed to allow the hop variety to be re-identified in an unknown sample.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů