Možnosti hmotnostní spektrometrie jako nástroje pro důkaz autenticity pivovarských surovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000040" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti hmotnostní spektrometrie jako nástroje pro důkaz autenticity pivovarských surovin
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška na konferenci(23. Škola hmotnostní spektrometrie, Milovy, ČR, 4. - 9.9. 2022) představila nově vyvinutou metodu pro zpětnou identifikaci odrůd chmele(1) a (2). 1) Možnost zpětně identifikovat odrůdu chmele je klíčová v případě pochybností o deklaraci původu chmele. Zcela novým přístupem pro identifikaci jednotlivých odrůd chmele je metoda založená na analýze glykosidů flavonolů, respektive na odrůdově specifickém profilu těchto látek. Pomocí HPLC-HR-MS metody bylo ve vzorcích chmele identifkováno celkem 22 různých flavonol di- a tri-glykosidů a jejich individuální profily byly sledovány u pěti odrůd chmele (ŽPČ, Sládek, Premiant, Kazbek a Agnus) běžně pěstovaných v ČR. Hierarchická shluková analýza (HCA) byla použita pro nalezení 14 glykosidů primárně odpovědných za diferenciaci vzorků chmele dle jejich odrůdy. Na základě těchto odrůdově specifických markerů byl sestaven identifikační diagram umožňující zpětnou identifikaci odrůdy chmele u neznámého vzorku. 2) Současná metoda pro stanovení odrůd sladovnického ječmene naráží na své limity při rozlišení geneticky blízkých odrůd. Požadavkem na vývoj nové metody byla snaha o její zpřesnění a zrychlení. S využitím kapalinové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí a sofistikovaných nástrojů pro statistické zpracování dat byla vyvinuta metoda stanovení odrůd sladovnického ječmene na základě profilu odrůdově specifických peptidů stanovovaných v trypsinových digestech.
Název v anglickém jazyce
Application Mass Spectrometry for identification of hops and malt varieties
Popis výsledku anglicky
The lecture at the conference (23rd School of Mass Spectrometry, Milovy, Czech Republic, 4 - 9 September 2022) presented a newly developed method for the retrospective identification of hop varieties (1) and (2). 1) The ability to retroactively identify the hop variety is key in case of doubt about the declaration of hop origin. A completely new approach for identifying individual hop varieties is a method based on the analysis of flavonol glycosides, or the variety-specific profile of these substances. Using the HPLC-HR-MS method, a total of 22 different flavonol di- and tri-glycosides were identified in hop samples and their profiles were monitored in five hop varieties (ŽPČ, Sládek, Premiant, Kazbek and Agnus) commonly grown in the Czech Republic. Hierarchical cluster analysis (HCA) was used to find 14 glycosides primarily responsible for the differentiation of hop samples according to their variety. Based on these varietal-specific markers, an identification diagram was drawn up, enabling the retrospective identification of the hop variety in an unknown sample. 2) The current method for determining varieties of malting barley runs into its limits when distinguishing genetically close varieties. The requirement for the development of the new method was the effort to make it more accurate and faster. Using liquid chromatography with mass spectrometric detection and sophisticated tools for statistical data processing, a method was developed to determine malting barley varieties based on the profile of variety-specific peptides determined in trypsin digests.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů