Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mykotoxiny a pivo

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000056" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/20:N0000069

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mykotoxiny a pivo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní, které představují zdravotní riziko pro člověka. Kontrola vstupních surovin při výrobě piva je stejně důležitá jako kontrola finálního produktu, neboť mykotoxiny mohou být přeneseny z kontaminovaného ječmene do sladu a následně až do piva. V letech 2017–2019 byl sledován výskyt deoxynivalenolu a ochratoxinu A v komerčních vzorcích piv. Pro stanovení deoxynivalenolu byla použita metoda kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (LC-MS/MS) a pro stanovení ochratoxinu A metoda kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí (UPLC-FLR). Deoxynivalenol i ochratoxin A byly nalezeny v 85 % vzorků v rozmezí kontaminace pro deoxynivalenol 1,01–25,20 μg/l a 1,4–95,6 ng/l pro ochratoxin A. Výsledek vznikl za podpory Ministerstva zemědělství, institucionální podpora MZE-RO1918. Poster byl prezentován na Česko-slovenské mykologické konferenci dne 16.9.2021 v Akademii věd České republiky v Praze.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins and beer

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxins are secondary metabolites of moulds, representing a health risk to humans. A good check of raw materials in beer production is as important as the control of the final product because mycotoxins can be transferred from contaminated barley to the malt and subsequently to the beer. The occurrence of deoxynivalenol and ochratoxin A was monitored in commercial brands of beer in the years 2017–2019. Deoxynivalenol was analysed by means of liquid chromatography with mass spectrometry (LC-MS/MS) and ochratoxin A by means of liquid chromatography with fluorescent detection (UPLC-FLR). Both deoxynivalenol and ochratoxin A were found in 85% of samples ranging from 1.01 to 25.20 μg/l and 1.4 to 95.6 ng/l, respectively. Supported by the Ministry of Agriculture, institutional support MZE-RO1918. The poster was presented at the Czech-Slovak Mycological Conference on September 16, 2021 at the Academy of Sciences of the Czech Republic in Prague.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů