The Occurrence of Mycotoxins in Beers from Retail Shops
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F17%3APU136115" target="_blank" >RIV/00216305:26310/17:PU136115 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/17:N0000057
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/67" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/67</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201728" target="_blank" >10.18832/kp201728</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Occurrence of Mycotoxins in Beers from Retail Shops
Popis výsledku v původním jazyce
In 2016, contents of mycotoxin deoxynivalenol, its metabolite deoxynivalenol-3-beta-D-glucopyranoside and ochratoxin A, in beers from Czech, Polish and Slovak retail shops were studied. Totally, 30 beer samples were analyzed. Deoxynivalenol and its metabolite were determined using high performance liquid chromatography with mass detection (HPLC/MS) HPLC, and ultra-high performance liquid chromatography with fluorescence detection (UPLC/FLR) was employed for the determination of ochratoxin A. Deoxynivalenol was detected in 25 samples in the concentration range of 1.54 - 12.57 mu g.l(-1) and deoxynivalenol-3-beta-D-glucopyranoside was present in 27 samples in the contamination range of 1.18 - 12.47 mu g.l(-1). Ochratoxin A was detected in the contamination range of 1.2 - 82.5 ng.l(-1).
Název v anglickém jazyce
The Occurrence of Mycotoxins in Beers from Retail Shops
Popis výsledku anglicky
In 2016, contents of mycotoxin deoxynivalenol, its metabolite deoxynivalenol-3-beta-D-glucopyranoside and ochratoxin A, in beers from Czech, Polish and Slovak retail shops were studied. Totally, 30 beer samples were analyzed. Deoxynivalenol and its metabolite were determined using high performance liquid chromatography with mass detection (HPLC/MS) HPLC, and ultra-high performance liquid chromatography with fluorescence detection (UPLC/FLR) was employed for the determination of ochratoxin A. Deoxynivalenol was detected in 25 samples in the concentration range of 1.54 - 12.57 mu g.l(-1) and deoxynivalenol-3-beta-D-glucopyranoside was present in 27 samples in the contamination range of 1.18 - 12.47 mu g.l(-1). Ochratoxin A was detected in the contamination range of 1.2 - 82.5 ng.l(-1).
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
293-297
Kód UT WoS článku
000430986300002
EID výsledku v databázi Scopus
—