Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024335" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024335 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva,velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of mycotoxins in beer, and possibilities of fast detection on very low levels

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxins, toxic secondary metabolites produced by microscopic filamentous fungi, are contaminants of cereals, including of malting barley. Regarding the thermal stability of mycotoxins, their transfer into malt and beer is very common. Intensive research in this area demonstrated a possibility of transfer of aflatoxins, ochratoxin A, zearalenone, fumonisins, and ergot alkaloids, however, the latest research is focused deoxynivalenol and its major conjugate, deoxynivalenol-3-glucoside. Since beer significantly contributes to the diet of a population, control of the presence of mycotoxins in this commodity is very important. For this purpose, reliable analytical methods for fast and effective monitoring of mycotoxins in the beer production chain are needed. The aim of this study was to introduce a fast multiple mycotoxin method for the analysis of 32 mycotoxins in beer based on a very simple sample preparation and ultra-highperformance liquid chromatography (U-HPLC) coupled with full s

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku