Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024335" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024335 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva,velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná
Název v anglickém jazyce
Occurrence of mycotoxins in beer, and possibilities of fast detection on very low levels
Popis výsledku anglicky
Mycotoxins, toxic secondary metabolites produced by microscopic filamentous fungi, are contaminants of cereals, including of malting barley. Regarding the thermal stability of mycotoxins, their transfer into malt and beer is very common. Intensive research in this area demonstrated a possibility of transfer of aflatoxins, ochratoxin A, zearalenone, fumonisins, and ergot alkaloids, however, the latest research is focused deoxynivalenol and its major conjugate, deoxynivalenol-3-glucoside. Since beer significantly contributes to the diet of a population, control of the presence of mycotoxins in this commodity is very important. For this purpose, reliable analytical methods for fast and effective monitoring of mycotoxins in the beer production chain are needed. The aim of this study was to introduce a fast multiple mycotoxin method for the analysis of 32 mycotoxins in beer based on a very simple sample preparation and ultra-highperformance liquid chromatography (U-HPLC) coupled with full s
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—