Mykotoxiny v pivovarsko - sladařském průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000051" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxiny v pivovarsko - sladařském průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška na 41. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 19.-20.10.2023. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, které jsou schopné napadat obiloviny. Používáním kontaminovaných surovin může dojít k přenosu mykotoxinů do finálního produktu, jako je pivo. Maximální obsah mykotoxinů je stanoven nařízením Evropské Komise 2023/915. Toto nařízení se vztahuje pro aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, deoxynivalenol, zearalenon, fumonisiny a citrinin. Pro T-2 toxin a HT-2 toxin jsou stanoveny pouze limity doporučené. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se problematice mykotoxinů věnuje již od roku 2008, kdy obsah těchto látek je nejčastěji stanovován v ječmeni, sladu, pivu a ve chmelu. Mykotoxiny jsou měřeny pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí pomocí metod akreditovaných Českým institutem pro akreditaci (ČIA). Mezi mykotoxiny, které se nejčastěji nachází v pivě a pivovarsko-sladařských surovinách patří deoxynivalenol, zearalenon, T-2 toxin, HT-2 toxin a ochratoxin A. Méně častěji se pak vyskytují fumonisiny, aflatoxiny a nivalenol.
Název v anglickém jazyce
Mycotixins in brewing and malting industry
Popis výsledku anglicky
Lecture on the 41. Brewing and malting seminar, Pilsen, 19.-20.10.2023. Mycotoxins are secondary metabolites of microscopic filamentous fungi that are capable of infecting cereals. Using contaminated raw materials can transfer mycotoxins into the final product, such as beer. The maximum content of mycotoxins is set by European Commission Regulation 2023/915. This regulation covers aflatoxins, ochratoxin A, patulin, deoxynivalenol, zearalenone, fumonisins and citrinin. For T-2 toxin and HT-2 toxin, only recommended limits are set. The Research Institute of Brewing and Malting has been dealing with the issue of mycotoxins since 2008, where the content of these substances is most often determined in barley, malt, beer and hops. Mycotoxins are measured using liquid chromatography with mass detection using methods which are accredited by the Czech Institute for Accreditation (ČIA). Among the mycotoxins that are most often found in beer and brewing raw materials are deoxynivalenol, zearalenone, T-2 toxin, HT-2 toxin and ochratoxin A. Fumonisins, aflatoxins and nivalenol occur less frequently.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů