Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biocontrol effect of Pythium oligandrum on artificial Fusarium culmorum infection during malting of wheat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000085" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000085 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/21:N0000012 RIV/60461373:22330/21:43922742

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733521021000990?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733521021000990?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103258" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2021.103258</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biocontrol effect of Pythium oligandrum on artificial Fusarium culmorum infection during malting of wheat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study examines the use of Pythium oligandrum as a biological control agent to suppress Fusarium culmorum growth and mycotoxin production during the malting of wheat (Triticum aestivum L.). The optimum application phase and dose of P. oligandrum were studied. The effect of P. oligandrum on F. culmorum-infected wheat was quantitatively evaluated through RT-PCR along with deoxynivalenol (DON) and deoxynivalenol-3-glucoside (D3G) content in wheat malt (WM). In addition, the effect of P. oligandrum treatment on WM quality was quantified by European Brewery Convention standard methods. Treatment by P. oligandrum in the steeping stage (2 g P. oligandrum/kg wheat) yielded optimal suppression of Fusarium contamination (20%) and mycotoxin content (17% DON and 21% D3G) relative to untreated WM. Treatment dose showed a maximum effect between 0.6 and 1 g P. oligandrum/kg of wheat, resulting in 12-14% Fusarium contamination, 13-14% DON, and 15-18% D3G, relative to untreated malt. Wheat malts treated with P. oligandrum showed no deterioration of malting or brewing quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Biocontrol effect of Pythium oligandrum on artificial Fusarium culmorum infection during malting of wheat

  • Popis výsledku anglicky

    This study examines the use of Pythium oligandrum as a biological control agent to suppress Fusarium culmorum growth and mycotoxin production during the malting of wheat (Triticum aestivum L.). The optimum application phase and dose of P. oligandrum were studied. The effect of P. oligandrum on F. culmorum-infected wheat was quantitatively evaluated through RT-PCR along with deoxynivalenol (DON) and deoxynivalenol-3-glucoside (D3G) content in wheat malt (WM). In addition, the effect of P. oligandrum treatment on WM quality was quantified by European Brewery Convention standard methods. Treatment by P. oligandrum in the steeping stage (2 g P. oligandrum/kg wheat) yielded optimal suppression of Fusarium contamination (20%) and mycotoxin content (17% DON and 21% D3G) relative to untreated WM. Treatment dose showed a maximum effect between 0.6 and 1 g P. oligandrum/kg of wheat, resulting in 12-14% Fusarium contamination, 13-14% DON, and 15-18% D3G, relative to untreated malt. Wheat malts treated with P. oligandrum showed no deterioration of malting or brewing quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF CEREAL SCIENCE

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

    1095-9963

  • Svazek periodika

    100

  • Číslo periodika v rámci svazku

    JUL 2021

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    103258

  • Kód UT WoS článku

    000675885200008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85108059452