Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biocontrol Using Pythium oligandrum during Malting of Fusarium-Contaminated Barley

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928147" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928147 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/23:N0000003

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2311-5637/9/3/257" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2311-5637/9/3/257</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/fermentation9030257" target="_blank" >10.3390/fermentation9030257</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biocontrol Using Pythium oligandrum during Malting of Fusarium-Contaminated Barley

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study investigates the potential of Pythium oligandrum (strains M1 and 00X48) as a biocontrol agent in suppressing the growth of Fusarium culmorum and the production of mycotoxins during the malting of naturally contaminated barley (Hordeum vulgare). The effects of the biocontrol agent on F. culmorum-infected barley malt (BM) were evaluated through real-time PCR and its impact on mycotoxin production was determined by quantitative analysis of deoxynivalenol (DON) and deoxynivalenol-3-glucoside (D3G). The effect of treatment on BM and beer quality were also determined through European Brewery Convention (EBC) standard methods. Optimal treatment with P. oligandrum strains M1 and 00X48 yielded a 59% and 48% reduction in F. culmorum contamination, by 37% and 17% lower DON, and 27% and 32% lower D3G, respectively. BM treated with both P. oligandrum strains exhibited quality enhancement; beer produced from the BM treated with P. oligandrum strain M1 resulted in no quality deterioration and with 26% and 18% less DON and D3G, respectively, transferred to the final product. © 2023 by the authors.

  • Název v anglickém jazyce

    Biocontrol Using Pythium oligandrum during Malting of Fusarium-Contaminated Barley

  • Popis výsledku anglicky

    This study investigates the potential of Pythium oligandrum (strains M1 and 00X48) as a biocontrol agent in suppressing the growth of Fusarium culmorum and the production of mycotoxins during the malting of naturally contaminated barley (Hordeum vulgare). The effects of the biocontrol agent on F. culmorum-infected barley malt (BM) were evaluated through real-time PCR and its impact on mycotoxin production was determined by quantitative analysis of deoxynivalenol (DON) and deoxynivalenol-3-glucoside (D3G). The effect of treatment on BM and beer quality were also determined through European Brewery Convention (EBC) standard methods. Optimal treatment with P. oligandrum strains M1 and 00X48 yielded a 59% and 48% reduction in F. culmorum contamination, by 37% and 17% lower DON, and 27% and 32% lower D3G, respectively. BM treated with both P. oligandrum strains exhibited quality enhancement; beer produced from the BM treated with P. oligandrum strain M1 resulted in no quality deterioration and with 26% and 18% less DON and D3G, respectively, transferred to the final product. © 2023 by the authors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA22-13745S" target="_blank" >GA22-13745S: Zvýšení účinku biokontrolního agens Pythium oligandrum studenou plazmou proti plísňovým biofilmům</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Fermentation-Basel

  • ISSN

    2311-5637

  • e-ISSN

    2311-5637

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000956673300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85151167393