Aparatura pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření vlastních rezonančních frekvencí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000066" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000066 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11320/22:10455469
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aparatura pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření vlastních rezonančních frekvencí
Popis výsledku v původním jazyce
Kontaminace piva mikroorganismy se může projevit produkcí CO2 a zvyšováním jeho koncentrace v nápoji. Růst koncentrace CO2 v uzavřeném obalu vede k nárůstu tlaku, který může způsobit destrukci obalu. Byl vytvořen funkční vzorek aparatury pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření vlastních rezonančních frekvencí. Rozdílný obsah CO2 a s ním související tlak v pivních plechovkách způsobuje rozdíl v tlaku na stěny plechovky. Ten vede ke změně napětí stěn. Se změnou napětí stěny se mění i rychlost šíření zvuku ve stěně a tím i rezonanční frekvence vibrace stěny plechovky. Z vlastních resonančních frekvencí plechovky lze určit obsah CO2 a s ním související tlak v pivních plechovkách.
Název v anglickém jazyce
Apparatus for non-destructive determination of pressure in cans based on the principle of measuring their own resonance frequencies.
Popis výsledku anglicky
Contamination of beer by microorganisms can be manifested by the production of CO2 and an increase in its concentration in the drink. An increase in the concentration of CO2 in a closed package leads to an increase in pressure, which can cause the destruction of the package. A functional sample of the apparatus for non-destructive determination of pressure in cans based on the principle of measuring their own resonant frequencies was created. The different CO2 content and associated pressure in beer cans causes a difference in pressure on the walls of the can. This leads to a change in wall tension. As the wall tension changes, so does the speed of sound propagation in the wall and thus the resonance frequency of the can wall vibration. The CO2 content and related pressure in beer cans can be determined from the can's own resonant frequencies.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
RFC-V1
Číselná identifikace
—
Technické parametry
licence dosud neuzavřena
Ekonomické parametry
dosud neurčeny
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60193697
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—