Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aparatura pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření vlastních rezonančních frekvencí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000066" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000066 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11320/22:10455469

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aparatura pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření vlastních rezonančních frekvencí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kontaminace piva mikroorganismy se může projevit produkcí CO2 a zvyšováním jeho koncentrace v nápoji. Růst koncentrace CO2 v uzavřeném obalu vede k nárůstu tlaku, který může způsobit destrukci obalu. Byl vytvořen funkční vzorek aparatury pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření vlastních rezonančních frekvencí. Rozdílný obsah CO2 a s ním související tlak v pivních plechovkách způsobuje rozdíl v tlaku na stěny plechovky. Ten vede ke změně napětí stěn. Se změnou napětí stěny se mění i rychlost šíření zvuku ve stěně a tím i rezonanční frekvence vibrace stěny plechovky. Z vlastních resonančních frekvencí plechovky lze určit obsah CO2 a s ním související tlak v pivních plechovkách.

  • Název v anglickém jazyce

    Apparatus for non-destructive determination of pressure in cans based on the principle of measuring their own resonance frequencies.

  • Popis výsledku anglicky

    Contamination of beer by microorganisms can be manifested by the production of CO2 and an increase in its concentration in the drink. An increase in the concentration of CO2 in a closed package leads to an increase in pressure, which can cause the destruction of the package. A functional sample of the apparatus for non-destructive determination of pressure in cans based on the principle of measuring their own resonant frequencies was created. The different CO2 content and associated pressure in beer cans causes a difference in pressure on the walls of the can. This leads to a change in wall tension. As the wall tension changes, so does the speed of sound propagation in the wall and thus the resonance frequency of the can wall vibration. The CO2 content and related pressure in beer cans can be determined from the can's own resonant frequencies.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    RFC-V1

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    licence dosud neuzavřena

  • Ekonomické parametry

    dosud neurčeny

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60193697

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem