Aparatura pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření diagramu napětí-deformace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000067" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000067 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11320/22:10455376
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aparatura pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření diagramu napětí-deformace
Popis výsledku v původním jazyce
Kontaminace piva mikroorganismy se může projevit produkcí CO2 a zvyšováním jeho koncentrace v nápoji. Růst koncentrace CO2 v uzavřeném obalu vede k nárůstu tlaku, který může způsobit destrukci obalu. Byl vytvořen funkční vzorek aparatury pro nedestruktivní určení tlaku v plechovkách na principu měření diagramu napětí-deformace. Rozdílný obsah CO2 v pivních plechovkách způsobuje rozdíl vnitřního tlaku na stěny plechovky. Při vnější deformaci stěny plechovky je nutné tento vnitřní tlak překonat. Velikost síly nutné k překonání vnitřního tlaku v plechovce a ke způsobení definované deformace plechovky je úměrná vnitřnímu tlaku v plechovce. Ze závislosti síly na deformaci plechovky lze určit vnitřní tlak plechovky a s ním i koncentraci CO2.
Název v anglickém jazyce
Apparatus for non-destructive determination of pressure in cans based on the principle of measuring the stress-strain diagram
Popis výsledku anglicky
Contamination of beer by microorganisms can be manifested by the production of CO2 and an increase in its concentration in the packaging. An increase in the concentration of CO2 in a closed package leads to an increase in pressure, which can cause the destruction of the package. A functional sample of apparatus for non-destructive determination of pressure in cans based on the principle of stress-strain diagram measurement was created. The different CO2 content in beer cans causes a difference in internal pressure on the walls of the can. During external deformation of the can wall, it is necessary to overcome this internal pressure. The amount of force required to overcome the internal pressure in the can and to cause a defined deformation of the can is proportional to the internal pressure in the can. From the dependence of the force on the deformation of the can wall, the internal pressure of the can and the CO2 concentration can be determined.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
SSDC-V1
Číselná identifikace
—
Technické parametry
licence dosud neuzavřena
Ekonomické parametry
dosud neurčeny
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60193697
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—